2018/07/16

Je čas na tapas! Aneb oslňte své hosty bezkonkurenčním občerstvením…


Tapas, tapas, tapas…. Slyšíte o nich ze všech stran, ale ne a ne se pořádně dozvědět, co to je? Nebojte, my vám to vysvětlíme! V našem článku se dozvíte, co že to ty slavné tapas vůbec jsou, odkud pochází, jak je stylově naservírovat a nezapomněli jsme ani na inspiraci v podobě pár receptů. Jste připraveni se všechno dozvědět? Jdeme na to!


Chystáte posezení s přáteli? Podávejte tapas!



Tak co ty slavné tapas tedy jsou?


Pozvali jste přátele na večerní posezení, ale nevíte, co jim nabídnout k snědku? Nebo si chcete pustit s rodinou film a něco malého byste k němu zakousli? Máme pro vás jednoduché řešení - připravte tapas! Tapas mají svůj původ ve Španělsku a znamenají právě drobné občerstvení, jako jsou mini chlebíčky, jednohubky nebo malé obložené talířky.

Nejvýznamnější aspektem tapas je ale to, že jsou podávané ve společnosti přátel, rodiny nebo zkrátka více osob, které společně sdílejí stůl. Španělé jsou už od přírody velice družný národ, a tak se nemůžeme divit, že jsou právě tapas neodmyslitelnou součástí jejich kultury.

Drobné občerstvení podáváné ve společnosti přátel. Přesně to jsou tapas!

A jaké dobroty si pod tapas představit? 


Nejoblíbenější formou tapas jsou obložené či degustační talířky plné různých sušených šunek, uzenin, zralých sýrů, oliv, kapar a dalších drobných pochutin. Velmi oblíbené jsou také mořské plody na různé způsoby, plněná rajčata či papričky nebo obložené mini chlebíčky z křupavé bagety.

K degustačním talířkům samozřejmě neodmyslitelně patří také dobré pečivo a dip. Takový kozí sýr doplněný o cibulový dip nemá chybu! Pokud se vám ale nechce připravovat domácí, vsaďte na michelinského šéfkuchaře Nicolas Vahé. Ten totiž ví, jak na dokonalé tapas! V jeho nabídce najdete nejen ty nejlahodnější dipy, pesta, konfity a tapenády, ale také spoustu vychytávek k servírování drobného občerstvení. A nezapomeňte také na sklenku dobrého vína - to u tapas nesmí chybět!


I takhle může vypadat tapas. A nezapomeňte na víno!

Stylové servírování udělá půlku parády


Můžete připravit ty nejlepší tapas na světě, ale když odbydete jejich servírování, i ten nejvěrnější strávník se může zdráhat si nabídnout. Dejte si tedy pořádně záležet na tom, jak tapas na stole naaranžujte. A nejde jen o to, jak vypadá samotné jídlo, ale také na čem je naservírujete a čím ho budete jíst.

Ve Španělsku, domovině tapas, jsou velice oblíbená prkénka - hlavně ta dřevěná. Sáhnout ale klidně můžete i po mramorovém. Dalším výborným pomocníkem jsou servírovací talíře a talířky. A pokud chcete zajít ještě o krok dál, vsaďte na originální mističky - například z tenkého dřeva. Ty vytřou zrak každému hostovi! A čím se do tapas pustit? Přece nebude jíst olivy rukama… Zkuste třeba malé servírovací vidličky nebo napichovací jehly, s těmi se bude zobat jedna báseň!


Nezapomeňte tapas stylově naservírovat

Tapas na zahradní párty jako dělané


Tapas mají tu výhodu, že se skvěle hodí ke všem možným příležitostem. Chystáte posezení s přáteli? Podávejte tapas. Přijede na návštěvu rodina? Podávejte tapas. Pořádáte zahradní párty? Podávejte tapas! Většinou sice vsadíte na grilování (a proti tomu rozhodně nic nemáme), ale co až hostům znovu vyhládne? Nejlepším řešením je mít v lednici nachystané právě drobné občerstvení v podobě tapas a v nejtemnější hodině je hostům naservírovat. Uvidíte, že se po nich budou moct utlouct!

1. Akáciové prkénko 2. Břidlicová podložka 3. Bambusové jehly 4. Servírovací talířek 5. Dřevěné misky 6. Mosazná mini vidlička

Inspirace na závěr     


Tak co, zaujala vás chuťovka jménem tapas a chtěli byste ji zkusit nachystat? Obložené mini chlebíčky z francouzské bagetky a jednohubky na sto způsobu zvládne snad každý. Ale jestli se chcete přiblížit Španělům a zkusit něco odvážnějšího, dali jsme pro vás dohromady pár jednoduchých receptů, se kterými můžete začít. Tak pojďme na to!

  • sýrovo-ovocné jednohubky - není nic jednoduššího! Vezmete kousek tvrdého sýru, kousek oblíbeného ovoce a kousek sušené šunky. Vše spojíte párátekm nebo napichovátkem a je to! My nedáme dopustit na kombinaci ovčího sýru a žlutého melounu nebo kozího sýru s hruškou.
  • plněné papričky - stačí vzít malé papričky (klidně sterilované), a naplnit je směsí ze sýru feta a ricotty (v poměru 1:1) doplněné o pepř, sůl, bylinky a prolisovaný česnek. Pokud chcete, můžete je ještě na pár dní naložit do marinády z olivového oleje, vinného octa, bylinek a česneku. Mňam!
  • plněné žampiony - vezmete menší kloboučky žampionů a naplníte je směsí z gorgonzoly (nebo jiného sýru s modrou plísní), vlašských ořechů, tymiánu a bylinkového másla. Žampiony pak dáte na deset minut zapéct do trouby, aby se roztekl sýr, a je hotovo!
  • sušené švestky v šunce - vezmete vypeckované sušené švestky (nejlépe ještě přes noc naložené v sherry), zabalíte je do kabátku ze sušené šunky nebo slaniny a propíchnete párátkem. Hračka!
  • restované krevetky - na olivovém oleji orestujete na plátky nakrájený česnek, potom přihodíte pár lupínků chilli papřiček a oloupané krevetky. Směs podle chuti osolíte, ještě zhruba minutu orestujete a můžete podávat!

Tapas v podobě sýru v sušené šunce. Mňam!

Taky vás tapas okouzlily tak, jako nás? Zkuste je nachystat také a oslňte své přátele výborným a stylovým občerstvením! Uvidíte, že jim vytřete zrak. A příště, až navštívíte zase vy je, možná vám bude povědomé to, co na vás čeká na stole….

Dobré chutnání vám i vašim přátelům přeje

Aneta & Nordic Day

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)