2018/03/20

Skandinávské Velikonoce pětkrát jinak!

Po období plném dlouhých studených večerů jaro začíná klepat na dveře a zima si pomalu balí kufry. K příchodu prvních teplejších dnů plných sluníčka a vykvétajících sněženek či petrklíčů velice úzce patří i Velikonoce. Někteří lidé s nadšením už v předstihu malují pestrobarevná vajíčka a pečou voňavého nadýchaného beránka, aby koledníci nepřišli zkrátka; jiní zase dávají přednost dobrodružství před sezením doma a každoročně vyráží na výlety. Podobné loučení se zimou jako u nás pořádají i ve Skandinávii, ať už je to prostřednictvím poslední lyžovačky na horách nebo vysazováním kytiček do čerstvě rozmrzlé půdy. 

A stejně tak jako u nás, také i v severských zemích oslavují Velikonoce. Věděli byste jak?
Pokud jste už někdy zavítali alespoň do jedné ze zemí Skandinávie, určitě víte, jak moc jsou tamní lidé pohostinní a jak velmi si dají záležet na přípravě dokonalé sváteční tabule. Nesmí chybět čerstvé květiny, tematické ubrousky ani svíčky. Nutnou součástí svátků je také samozřejmě velikonoční vajíčko, ať už čokoládové, nebo malované. Nicméně každá země má i své vlastní – a mnohdy unikátní způsoby - jak tyto dny sváteční prožít.

Větvičky ozdobené vajíčky
Zdroj: Pinterest


Påsk ve Švédsku      


Ke Švédsku se úzce vážou oslavy Velikonoc ke křesťanské tradici, kterou býval hon na čarodějnice. Místní oslavy trvají od Zeleného čtvrtku až do Velikonočního pondělí. Pověra říká, že právě na Zelený čtvrtek odlétávaly čarodějnice na koštěti do německých hor, aby zde protančily víkend se Satanem. Dnes se děti převlékají do dlouhých pestrých šatů, nasazují si na hlavu veselé šátky a na obličeji si malují pihy a tvářičky. Toto strojení má znázorňovat právě čarodějnice. Takto přestrojené obchází ve svém bydlišti od domu k domu, loudí od známých něco dobrého na zub a přejí všem Glad Påsk, neboli Veselé Velikonoce. Že vám to něco připomíná? No samozřejmě! Jedná se o švédskou podobu amerického svátku Halloween, který se však slaví vždy poslední den v říjnu.

 

Påske v Dánsku


Děláte si rádi ze svých přátel a blízkých šprýmy? To se vám určitě bude líbit tento oblíbený dánský velikonoční zvyk, který spočívá v psaní škádlivých dopisů. Především děti, ale samozřejmě se mohou to této lumpárny zapojit i dospělí, vystřihují z papíru sněhové vločky a na jejich okraj napíšou vtipný vzkaz se třemi tečkami na místo svého podpisu. Úkolem obdarovaného člověka je pak do Velikonočního pondělí uhodnout, kdo byl autorem tohoto šprýmu. Pokud se mu to nepodaří, tajemný vtipálek se může přihlásit o zaslouženou výhru – velikonoční vejce. Divili byste se, kolik dánských rodičů takto neodhalí ani své vlastní děti!

Vločka z papíru se škádlivým vzkazem
Zdroj: Pinterest

Påske v Norsku


Úplně z jiného soudku pochází v Norsku tradice detektivek. Tento neobvyklý zvyk se zde však úspěšně uchytil. V období kolem Velikonoc vydávají spisovatelé tzv. Påskekrimmen, neboli norské velikonoční kriminální příběhy. Knihkupectví jsou tak zahlceny různými napínavými příběhy, které lákají k přečtení. Detektivky jsou navíc v Norsku natolik populární, že miniaturní příběhy si lze přečíst i na krabici od mléka.

Pääsiäinenve Finsku


Pokud se rozhodnete strávit Velikonoce v nejvýchodnější severské zemi, určitě na každém rohu narazíte na výzdobu z vrbového proutí. Jedná se totiž o jediný strom, který v tomto jarním období už kvete. Děti pak mají za úkol věšet obarvená peříčka či jiné ozdobičky a dekorace.

I přes to, že se na náš český zvyk s pomlázkou dívají mnohdy v zahraničí s nepochopením, možná vás překvapí, že ve Finsku tato tradice dříve existovala také! Na Velký pátek dostávaly děti našleháno, aby si připomněly utrpení Ježíše, dnes už na tento zvyk však dávno zapomněli.

Mimochodem, nejen ve Švédsku se o Velikonocích můžete setkat s čarodějnicemi. S tradiční říkankou „Virvonvarvontuoreeks terveekstulevaks vuodeksvitsa sullepalkka mulle” klepou děti v převlecích na dveře ve Finsku, čímž přejí obyvatelům pevné zdraví po celý rok a pro sebe od nich na oplátku žádají něco na zub.

 

Páskar na Islandu


Islandskou velikonoční specialitou, kterou byste někde jinde hledali jen sotva, je rozhodně tamní posedlost čokoládou! S výrobou čokoládových vajíček začínají totiž hned po Vánocích. A to je pekelně brzo. Každé vajíčko je navíc ozdobeno kuřátky nebo květinami a dokonce je naplněno dalšími čokoládovými dobrotami. A to ještě není všechno. Uvnitř se skrývá papírek s příslovím, nad kterým lidé vedou dlouhé a hluboké rozhovory. Nejste-li však rodilý mluvčí, nejspíš vůbec nepochopíte, co tím chtěl básník říci. To ale nevadí, ta čokoláda za to stejně stojí! Islanďané si ale dovedou vyhrát, že?

Miska s vajíčky a větvičkama kočiček
Zdroj: Pinterest

Překrásné Velikonoční svátky plné pohody a v obklopení svých blízkých

přeje za tým Nordic Day Klára

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)