2018/03/13

Návod na betonová vajíčka podle blogu decór blanc

I beton může být něžný.

Po dlouhé zimě jsou Velikonoce dlouho očekávané období. Konečně vzduch venku voní, příroda pulzuje květy prvních trvalek, stromy nedočkavě pučí. Nemusíte se omezovat pouze na koupené dekorace, které kolikrát hrají až moc barvami. Kombinujte tradiční velikonoční prvky s moderním materiálem. S betonem! A rovnou v podobě Velikonoc nejvelikonocovatější - s vajíčky. Pokud si potrpíte na skandinávský, industriální a minimalistický styl, je dnešní návod přesně pro vás. Vyrobíte si krásnou, originální a vkusnou velikonoční dekoraci.

 

Co budete potřebovat

  • Hobby beton (najdete v každém hobbymarketu, pytle po 25 kg)
  • Voda
  • Plastová nádoba na rozmíchání betonu
  • Prázdné a vymyté skořápky
  • Špejle
  • Pytlík nebo jednorázový zdobící sáček
  • Kelímek od jogurtu - kam si sáček odložíte a snadno naplníte 

Připravené skořápky pro nalití betonu.



Příprava


Vajíčka nožíkem propíchněte a udělejte malý otvor. Nechte vajíčko vytéct, můžete si pomoct špejlí, aby obsah lépe vytekl. Prázdné skořápky vypláchněte vodou a nechte vyschnout. V připravené nádobě si rozmíchejte beton. Nejdřív beton, poté voda. Konzistence by měla být jako hustší bramborová kaše. Beton by měl držet svůj tvar, ale když s ním v dlaních trochu zaklepete, měl by se pomalu roztékat do stran. Poměr 5 dílů betonu a 1 díl vody.

Zdobící sáček si vložte do kelímku od jogurtu a přehněte sáček přes okraje kelímku. Pomocí lžičky naplňte pytlík betonem. Naplněný pytlík si omotejte kolem ruky tak, abyste měli v pytlíku jen beton (žádný vzduch). Tím budete beton pozvolna ze sáčku vytlačovat a lehce skořápky naplníte. Pokud to půjde ztuha, můžete si pomoct špejlí.

Pomalu nalijeme beton.



Skořápky naplňte po okraj. Nakapaný beton setřete papírovým ubrouskem. Špejlí obsah promíchejte.
To nejdůležitější přichází nyní. Musíte dostat z betonu vzduch, aby vajíčka byla na povrchu krásně hladká, bez velkých dírek. Toho docílíte jemným bouchnutím o podložku. Jemným, ale opakovaným. A třesením do stran. Na povrchu se utvoří vodová vrstva, nebojte, to je normální.

Nezapomeňte na podložku pod vajíčka, abyste si neušpinili pracovní plochu.


Vajíčka musí minimálně 24 hodin schnout.

Nechte vajíčka den odpočívat, minimálně. Ale pro maximální efekt je raději nechte cca tři dny vysychat. Poté vajíčka oloupejte. Můžete nožíkem, ale jde to krásně i ručně. S tím vám můžou pomoct děti, uvidíte, že je to bude bavit. Po oloupání jsou vajíčka hodně tmavá, to protože beton ještě nestihl pořádně vyschnout. Po vyschnutí budou krásně světlá.

Loupání jde hladce.
A je hotovo.

To nejlepší nakonec


Nyní se můžete pustit do dekorování. Vajíčka můžete natřít barvou, lepidlem a posypat flitry, nebo je nechat v surovém stavu a třeba ovázat provázkem.

Úžasná a originální velikonoční dekorace.

Betonu to v mechu sluší.

Kam s nimi


Aby bylo vaše úsilí dotaženo do zdárného konce, je potřeba vajíčka někam umístit. Ideální jsou na to misky, mísy, hluboké talíře, které vystelete mechem, nebo sisalem. Třeba nesmrtelné mísy Kubus, které by měl mít doma každý milovník skutečného designu. Mísa Kubus je vyrobená v Dánsku s důrazem na nejvyšší kvalitu zpracování. Její předností je využitelnost  v každém ročním období. Hodí se na cukroví, květiny, bylinky, ovoce a hlavně na betonová vajíčka. ABC... To jsou úžasné kousky značky Design letters, která má příznivce po celém světě. Mísa Letters black je kouskem, který je nejen krásnou dekorací, ale skvělým pomocníkem v kuchyni, takže až z ní vyndáte velikonoční dekorace, můžete si v ní umíchat těsto. Kvalitní porcelán a legendární typografie Arne Jacobsena dělají z mísy Letters black must have kousek.

1. Keramická mísa Omaggio Silver 2. Mísa Black Morocco 3. Mísa Kubus White 4 . Mísa Letters black 5. Bambusová miska Julie



Krásné Velikonoce
přeje Martina a Nordic Day

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)