2016/11/18

Dekorujeme / Vánoční stromek tradičně a netradičně

Zdobení stromku u nás v Čechách sice nemá zas tak dlouhou tradici, přesto mám pocit, jako kdybychom ho v našich domácnostech zdobili od nepaměti.  Je to pro mě zároveň nejkrásnější rituál Vánoc. Letos to bude zase trochu jiné. Naše Maruška doslova radostí křepčí, když vidí všechnu tu předvánoční výzdobu v ulicích a obchodech. Proto tuším velkou radost a velké překvapení, až tajně večer nazdobíme náš strom, ona ráno vstane a spatří ho v celé své kráse.

A tak když jsem obdržela zadání vánočního stylingu pro Nordic Day, měla jsem velkou radost i já. V první chvíli byl oříšek, kde sehnat začátkem listopadu vánoční strom. Pátrání skončilo na Šumavě u jedné malé rodinné firmy s malou lesní plantáží a neskutečně vstřícným přístupem a posléze i nadšením, když zjistili, kam se jejich stromek až dostane.

Na Vánocích mám ráda barevnou střídmost a proto už několik let vévodí našim ozdobám bílá barva, sem tam doplněná o stříbrnou, zlatou a černou. Zároveň mi však dlouho lákalo si barevně zaexperimentovat. U stylingu pro Nordic Day jsem měla možnost vyzkoušet obojí. Při prohlížení vánoční sekce mi bylo více než jasné, že tohle by mohly být originální, severské a hlavně nezapomenutelné Vánoce.


Elegantně minimalistický stromek v tradičních barvách a motivech od Kähler


Kdo by neznal dnes už ikonickou řadu keramiky Omaggio od Kähler, která se stala ústředním motivem mého prvního stylingu. Keramické vánoční ozdoby Omaggio jsou zdobeny tolik známými ručně malovanými proužky a já zvolila při dekorování všechny dostupné barvy - zlatou, stříbrnou a mou nejoblíbenější perleťovou. Základem pro oba stylingy byl světelný LED řetěz EGO od House Doctor. Na němž je skvělé to, že skleněné žárovky vypadají na stromku jako vánoční baňky. Samotný řetěz však není pouze luxusní vánoční ozdobou. Po odstrojení stromku jej využijete při nasvícení dlouhých zimních večerů nebo naopak letních večírků. Mohu prozradit jednu věc - řetěz se mi natolik líbil, že už nám zůstal doma.

Minimalistické kouličky Omaggio skvěle doplnily další o něco zdobnější kouličky. Protože třpytek na Vánoce není nikdy dost, zavěsila jsem na stromek několik vánočních baněk Gold Glitter Glas od Bloomingville. Rozkošné jsou i porcelánové hvězdičky Gold Stripe od Blossom. Jako vánoční špička zde posloužila porcelánová hvězda Gold Star Porcelain, která udělala krásnou tečku za celou tou minimalistickou nádherou.

Čiré skleněné koule jsem před lety ulovila na jednom blěším trhu.
Jsou nenápadné a dají dobře vyniknout oněm designovým skvostům z dílny Kähler.

Skandinávci mají v oblibě různé pytle a koše, do kterých mimo jiné rádi vkládají i své vánoční stromky. Protože náš stojánek na stromek není z nejhezčích a nejmladších, sáhla jsem po našem košíku z mořské trávy od Bloomingville, aby zakryl ten nepěkný stojan.

Oblíbené jsou u seveřanů i kulaté koberečky s vánočním motivem, které jsou nejen praktickým doplňkem, ale i stylovým kouskem. Dánská značka By Nord navrhla potisk koberečku Nordic Nature s jimi tolik typickými motivy zvířat. A i když na Nordic Day mají několik variant potisků, mně se zalíbil právě tento.




Celkový vánoční styling doplnil mosazný drátěný koš Brass Small  od ferm LIVING, do kterého můžete o Vánocích vložit drobné dárky a přes rok využít třeba jako úložný prostor na hračky.


Co každé Vánoce velmi ráda vybírám, je motiv a barva balícího papíru, protože není důležitý jen obsah ale i forma. Puntíkatý balící papír White/Black Dots zřejmě vystačí na velkou kupu dárků, protože je ho v roli celých 5 metrů.


A pokud si chcete doma vykouzlit dokonalou vánoční atmosféru, vsaďte na svícny a svíčky. Hlavně hodně svícnů. Tyto krémové keramické svícny Omaggio opět pochází z dílny dua Stilleben a já využila všech dostupných barev - zlatá, stříbrná a perleť.

Kdysi a kdesi jsem se nechala inspirovat vánoční dekorací se starou téměř ztrouchnivělou větví, na které byly zavěšené elegantní ozdoby. Větev mám ještě z minulých Vánoc a letos ji využiji určitě také. Tady jsem na ni zavěsila keramické vánoční ozdoby Urbania, což jsou malé roztomilé domečky opět z dílny Kähler.


Dárkový papírový maxipytel Christmas jsme minulý rok využili pro úschovu drobných dárků, ale je tak veliký, že ho v klidu můžete využít i jako originální obal na stromeček. Svítící LED drátek Brass String jsem ledabyle omotala kolem malého stromku a vzniklo tak decetní a originální sváteční aranžmá.



Tak trochu netradičně, ale o to stylověji...



Druhé zdobení stromku jsem si užila asi o něco více. Důvodem by mohla být má touha po lehkém experimentování s barvami. Pastelově růžová či modrá, šedá a temně černá se zlatými akcenty je nejen trendy barevná paleta, ale hlavně je to pro mě naprosto luxusní a neokoukatelná barevná kombinace.


Úložným košem Banana natural jsem si opět vypomohla při úschově nevzhledného stojánku.  
Základem zde opět zůstal světelný LED řetěz EGO skládající se z 24 baněk, který převážně doplňovaly vánoční ozdoby Ball VarietyDiamond Variety a Variety od Hübsch, což jsou skleněné baňky v originálním geometrickém tvaru. Vybírala jsem ze tří barevných kombinací - bílo-bronzová, šedá a černá.

Sáně jsou dalším úlovkem z blešího trhu. A zase se tu opakuje mnou oblíbená kombinace: staré, oprýskané vs. luxusní, designové; staré, oprýskané saně vs. luxusní šedomodrá kožešina.
Dominantní vánoční baňky Black/Gold Glitter se zlatými glitry od Bloomingville dodaly stromku ten správný šmrnc. Na výběr jsem měla celkem ze tří motivů. Vánoční baňky Upp  mají z poloviny lesklou, pastelově modrou barvu a z druhé poloviny jsou pokryty malinkými měděnými glitry. A aby bylo trio kompletní, zvolila jsem k nim ještě vánoční ozdoby Effects Brass. Tyto kovové kouličky mají mosaznou barvu s matnou povrchovou úpravou.

Hřejivé kožešinky nejenže zútulní váš interiér, zároveň ho pozvednou o několik úrovní výše. Mongolská kožešina Sky Blue zaujme na první pohled neobvyklou, pastelově šedomodrou barvou a na první dotek svou neuvěřitelnou hebkostí. Kožešina z mongolské ovce se vyznačuje charakteristickou kudrnatou texturou, kterou je právě toto plemeno pověstné.


Máte rádi věci s funkcí 2v1? Pak budete jistě nadšeni z oboustranného balícího papíru Colours. A rozhodně zde nemůže být řeč o tom, že jedna věc zde funguje na úkor té druhé. Dvě strany balícího papíru se náramně doplňují. Sami se přesvědčte při pohledu na drátěný koš Brass Small, kam jsem umístila zabalené dárečky. Jednoduché pastelově růžové harmoniky na stromku jsem poskládala právě z tohoto balícího papíru. Troufnu si říci, že odlehčují možná trochu vážně vyhlížejícímu stromu. Jsou jakýmsi vtipným a hravým doplňkem, který celý styling krásně doplňuje.



I letos mě dost nadchla vánoční kolekce od dánské značky ferm LIVING, jejíž návrhy vycházejí z tradic skandinávského designu a mají retro šarm s výraznými grafickými prvky. Nádherný mosazný svícen Circle Small bude dokonale minimalistickým doplňkem na vašem stole či komodě. Perforace, kterými je svícen ozdoben, můžete využít i k jeho zavěšení nad jídelní stůl. Decentně dozdobený zelenými větvičkami bude zase tím nejhezčím adventním svícnem široko daleko.

Plechovou dózu Gold Confetti v pastelově modré barvě se zlatými kaňkami naplňte až po okraj balenými vánočními cukrovinkami, což jistě ocení děti. Ženy budou určitě šťastnější, když dostanou tuto stylovou plechovku naplněnou až po okraj drobnými kosmetickými přípravky. A originální dárková sada je na světě!

Ozdoby od ferm LIVING se mohou zdát někomu skutečně neobvyklé. Ale když se nakombinují s klasickými skleněnými ozdobami, můžete si vykouzlit opravdu nápadité a originální Vánoce. Atypické papírové baňky Gold Stripe ve spojení s keramickými ozdobami Blue White a  Dark Blue s módní žíhanou glazurou na stromku dají tušit, že majitel bude skutečný fajnšmekr.


Co napsat závěrem? Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv styling vašeho vánočního stromu, ať už využijete luxusních ozdob, či naopak těch vyrobených doma s dětmi, nebo ozdob, co sama příroda dala, přeji vám z celého srdce, aby pro vás byl váš strom ten nejkrásnější a aby vaše Vánoce byly ty nejkouzelnější.


Krásné a klidné prožití svátků vánočních s těmi nejbližšími vám přeje Katka a Nordic Day.







5 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Milá Janet,

      souhlasíme, Katce se oba stromečky povedly na 100 % :) Přeji krásný den, Petra, Nordic Day

      Vymazat
  2. Moc pěkné jsou obě verze! Já jsem už nějaký čas naprosto unesená z těch Omaggio ozdob (zatímco třeba vázy mě nechávají zcela chladnou) a také mě zaujal ten baňkový řetěz.
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Veroniko,

      řetěz je velice praktická volba, zastoupí baňky i světelný řetěz zároveň. Najdete ho na tomto odkazu http://www.nordicday.cz/dekorace/dekorativni-stromecek-se-svetylky-ice/
      Omaggio ozdoby se staly naprostým hitem těchto Vánoc, stejně jako proužkované svícínky. Všechna barevná provedení naleznete zde - http://www.nordicday.cz/search.php?hledany_vyraz=omaggio Přeji Vám krásný den, Petra, Nordic Day

      Vymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)