2017/02/28

Pusťte se do přesazování vašich rostlin!

Pomalu, ale jistě se začíná blížit jaro a právě začátek jara je ideální dobou pro přesazování pokojových rostlin. Pravidelné přesazování je velice důležité, protože jinak začnou strádat a v nejhorším případě by vám mohly i zcela uvadnout, což určitě nikdo nechce.

V dnešním článku se tedy podíváme na to, jak by takové přesazování mělo probíhat, a také si ukážeme stylové květináče, ve kterých to bude vašim rostlinkám zaručeně slušet.

Kdy je třeba rostlinu přesadit?


Jak poznáte, že je nutné rostlinu přesadit? Jasným znamením je, že stávající květináč je již plný kořínků, které nemají dále kam růst, nebo jsou už vidět na povrchu zeminy. Dalším signálem je celkově špatný stav pokojové květiny. Její listy začnou opadávat, málo kvete, případně nekvete vůbec, neroste, listy ztrácejí svou svěží barvu. Zkrátka zemina v květináčích rostlin, které nebyly dlouho přesazovány, obsahuje už jen velice málo výživných složek, což se na květinách negativně projevuje, a je potřeba to napravit.


http://www.nordicday.cz/dekorace/keramicky-obal-na-kvetinac-s-podtackem-rose/




Jak správně přesazovat?


1. Příprava a výběr květináče


I na přesazování pokojových rostlin je potřeba předem se řádně připravit. Nejdůležitější je samozřejmě výběr květináče. Nový květináč by měl být přibližně o 3–4 cm větší než květináč původní. U menších rostlin to může být kolem 2 cm.

Květináče vybírejte podle typu rostliny. Některé potřebují hluboké květináče, jiné mají rády květináče mělčí. Pokud si nevíte rady, který květináč vybrat, požádejte o radu odborníka v květinářství nebo zahradnictví, případně využijte internet a potřebné informace si dohledejte sami.


http://www.nordicday.cz/dekorace/obal-na-kvetiny-terrazzo/


2. Správný substrát


Další důležitou věcí je kvalitní substrát. Většině pokojových rostlin postačí univerzální substrát pro pokojové rostliny a občasné přihnojení. Ovšem jsou i výjimky, které mají specifické požadavky. Opět - pokud si nejste jistí, požádejte o pomoc někoho zkušeného.

Nikdy však nepřesazujte pokojové rostliny do hlíny ze zahrady! Ta je po ně naprosto nevhodná a také byste mohli být nemile překvapeni tím, že si domů přinesete i různý hmyz, roztoče a další malinká stvořeníčka, po kterých doma určitě netoužíte.

... a co ještě?


Dále budete potřebovat misku pod květináč, keramické střepy (například ze starého květináče), lopatku a konvičku s vodou.


http://www.nordicday.cz/dekorace/betonovy-obal-na-kvetinac-s-miskou-grey/


Jdeme na to!


A můžete se do toho pustit! Na dno květináče umístěte keramické střepy, které z půdy odstraní přebytečnou vlhkost, a zasypte je trochou hlíny. Rostlinu, kterou chcete přesadit, opatrně vyjměte ze starého květináče. Dávejte pozor, ať jí nepoškodíte kořínky! A květinu vložte do jejího nového příbytku a zasypte ji dostatečným množstvím substrátu. Na závěr substrát jemně stlačte a přiměřeně zalijte. Tadáá! Máme hotovo.


http://www.nordicday.cz/dekorace/terakotovy-kvetinac-s-miskou/



Následná péče o přesazené rostliny


A ještě jedna důležitá věc na závěr. I sebeopatrnější přesazení znamená velký zásah do života každé rostliny, a proto byste jí poté měli věnovat zvýšenou péči v podobě pravidelného zalévání, ochrany před přímým slunečním světlem a také ji chraňte před výkyvy teplot a průvanem. Pokud by vás napadlo, že přesazenou rostlinku pohnojíte, raději na to hned zapomeňte. Mohli byste to totiž pěkně pohnojit. ;-) Rostliny začněte hnojit až několik týdnů po přesazení, abyste jim nepřinesli víc škody než užitku.

http://www.nordicday.cz/dekorace/betonovy-obal-na-kvetinac-s-miskou-black/


Stylové květináče


Jak na přesazování už víte a teď se můžete poohlédnout po nějakém pěkném květináči. Připravili jsme pro vás spoustu krásných květináčů, ze kterých se stanou i moc pěkné bytové doplňky vašeho interiéru. Můžete vybírat z různých druhů materiálů, tvarů i barev. Všechny pěkně pohromadě je najdete zde.


http://www.nordicday.cz/dekorace/obal-na-kvetiny-navy-blue-8-cm/


Máte nějaký vlastní osvědčený tip nebo trik, který jsme nezmínili? Podělte se s námi o něj! Napište nám ho do komentáře, určitě i další čtenáři vaše zkušenosti ocení :)

Přejeme vám spoustu radosti s vašimi čerstvě přesazenými rostlinami. Ať krásně rostou a kvetou!

Lenka & Nordic Day

2 komentáře:

  1. Tenhle článek se moc povedl! Taky se už musím pomalu vrhnout na přesazování rostlinek. Uuuf! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Daro,

      děkujeme a doufáme, že jsme Vás inspirovali a poskytli Vám pár praktických rad a tipů :-)

      Za celý tým Nordic Day Vám přeji krásný den

      Petra, Nordic Day

      Vymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)