2017/02/27

Zabydlujeme / Vstupní chodba v nadčasových barvách a 2x jinak

Ladit interiér do pro mě zatím neprobádaných barev byla výzva, které jsem se zhostila s velkým nadšením. Tentokrát to bylo o několika odstínech modré v kombinaci s tmavě až zaprášeně zelenou. A nějaký tip do začátku? Tyto dvě barvy nejlépe vyniknou na nějakém neutrálním základu jako je nábytek v bílém, šedém či dřevěném dekoru. Zde pak vzniká prostor pro další barevné dekorování.

Ústředním motivem obou stylingů se stala policová sestava Woody White od dánského (mnou tolik oblíbeného :-)) studia HAY, jehož kouzlu jsem propadla už před lety a stále mě baví. Regál je natolik variabilní, že jej v pohodě využijete v chodbě místo botníku nebo třeba v dětském pokoji. Výrobce jej dodává včetně koleček, takže si ho dokážu představit i v kuchyni či jídelně jako stolek servírovací. Musím se přiznat, že mě sestava hodně učarovala. Na zkoušku jsem ji postavila do obývacího pokoje k bílé zdi, zkusmo položila pár knih a svícnů a měla jsem pocit, jakoby to byl ten poslední a stále hledaný kousek, který nám tu k zútulnění a dokončení ještě scházel. Tak kdo ví, třeba to byl právě "on" a třeba jednou...



Styling č.1

Začátkem je třeba podotknout, že v rámci stylingu jsem nepočítala s žádnými úložnými prostory, které však v chodbě mají bezpochyby své místo. Tato strana naší předsíně plní totiž spíše estetickou stránku věci. Na druhé straně předsíně se nachází vestavná skříň, kam po celý rok uschováváme všechny naše svršky. Ne nadarmo se říká, že by vstupní chodba měla do určité míry reprezentovat, říci o majitelích něco víc. Snažím se tím řídit a chodbu příliš nezatěžovat něčím, co může být hezky schované ve skříni.

Funkci botníku zde supluje zmíněná sestava HAY, kterou jsem doplnila papírovými krabicemi Desktop Box blue, do nichž můžete uložit různé drobné předměty jako krémy na boty, lepicí váleček na oblečení atd. Co by rozhodně u botníku nemělo chybět, je nějaká židle, lavice či štokrle, tak abyste si v sedě mohli obout boty. To ocení zejména starší generace nebo naopak dětičky. Naše křesílko jsem doplnila naprosto dokonalým vlněným polštářem Dot Surface Denim Blue od HAY, jenž je tkán z jemných vlněných nitek v modré, bílé a černé barvě.

Vlněný je i koberec Kelim Blue Triangles s originálním geometrickým vzorem, který celý prostor opticky zateplil. Koberec je ručně tkán z vlny v přírodní béžové barvě.

V každé místnosti našeho bytu najdete několik rostlin. Lásku k nim jsem zdědila po své mamince, která si i dnes plete svůj obývací pokoj s botanickou zahradou. :-) Takže se občas stane, že od ní přijedu s kytičkou novou nebo si nějaké dokonce měníme. Rostlinky nechybí ani v chodbě, kde sice není moc světla, ale přesto tu nějakým záhadným způsobem přežívají. Pokojový asparagus vynikl v kovovém květníku Hexagon Dusty Green od ferm LIVING v zajímavé olivově zelené barvě. Oproti tomu kovový květník Hexagon Blue jsem nechala schválně prázdný a nechala ho doplnit toto geometrické minimalistické zátiší.

Dekorativní tácky Kaleido od HAY se ve větším počtu stávají zábavnou hrou. Vyskládané vedle sebe, vyskládané na sobě či snad každý zvlášť... tady můžete dát prostor vaší fantazii. Jejich geometrický tvar skvěle koresponduje s květníky od ferm LIVING a jejich využití je patrné z fotografie.


Pokud musíte vstávat v brzkých ranních hodinách (jako já), určitě v chodbě využijete nějaké přisvícení, to až budete hledat třeba klíče od auta nebo se ujišťovat, že tyto boty jsou pro dnešní den ty pravé. Závěsná lampa Green Marble od dánské značky Hübsch vám 100% pomůže se všemi vašimi ranními, "předodchodovými" kolizemi. :-)

A pokud zrovna nemáte čas vycestovat někam do dalekých hor nebo si chcete připomenout poslední rodinný výlet do krásné přírody, pak se vám bude jistě líbit pigmentový giclée tisk Wanderlust, který vás alespoň v myšlenkách přinutí toulat se po divoké přírodě.


Odkládacích stolků není nikdy dost. Kovový stolek Tray Table, můžete vidět cestovat po celém našem domě po celý rok...  Dobře zapadne i do výklenku v chodbě a na vás je, co si na něj budete chtít odložit. Já opět sáhla po papírové krabici Box od Hay a to hned v několika dalších barevných provedeních.



Styling č. 2


I u druhého focení jsem opět využila variabilní policové sestavy Woody White, na níž si můžete vystavit vaše oblíbené dekorace a několik párů vašich oblíbených bot.


Kromě pokojových rostlin si ještě tak trochu libuji v zarámovaných plakátech, protože když vidím holou stěnu, přijde mi až líto toho prostoru nevyužít. Aktuálně nám v chodbě visí kaligrafický plakát s nápisem "Oiu" z dílny grafičky a blogerky Šárky Ouřadníkové, tvořící pod značkou Ma Maison Blanche.



Co je také nemálo důležité u vstupní chodby, je možnost usednutí při obouvání. Bílé křesílko jsem dozdobila tmavě zeleným prošívaným polštářem Dark green, který je vyroben ze speciálního třívrstvého materiálu s vysokým podílem vlny. Povlak polštářku je prošívaný do moderního geometrického vzoru, který mu společně se zlatým zipem dodává jistý punc elegance.


I zde jsem musela zapátrat po nějakém odkládacím stolku. Drátěný úložný koš Petrol od ferm LIVING je dnes již takovou designovou ikonou a nedivím se. Mimo dokonalý vzhled oceníte možnost úložného prostoru a možnost doplnění o dřevěný poklop Oiled Oak. Do koše jsem uložila bavlněný polštář Confetti Black&White společně s vlněným polštářem Dot Surface Denim Blue.

Milujete vonné svíčky? Pak vám mohu rozhodně doporučit vonnou svíčku v keramickém svícnu Blue, která je vyrobená z přírodního sojového vosku s vůní fíků. I nezapálená provoněla celou naši chodbu.




Ikonický svícen Kubus 4 White navržený dánským architektem Mogensem Lassenem netřeba představovat. Co ale rozhodně představit musím, je nová skleněná kolekce váz od Kähler. Skleněná váza Omaggio Steel Blue, kterou pro Kähler navrhlo dánské designérské duo Stilleben, jasně kopíruje notoricky známou keramickou řadu Omaggio. Za sebe musím říci, že tyto ručně foukané krásky mě upoutaly svoji sofistikovanou lehkostí na první pohled, prostě čirá nádhera.


Dalším odkazem na přírodu je vonná svíčka SKOG od Skandinavisk. Vaši domácnost provoní dokonalá kombinace dřeva a jehličí, která má relaxační a uklidňující účinky. Knot této svíčky je vyroben ze 100% bavlny a doba hoření se protáhne až na 50 hodin díky pomalu hořícímu vosku. Celou tuto dokonalost můžete uzavřít dřevěným víčkem pro uchování aroma.



Pokud se tedy rozhodnete pro obměnu či oživení vaší vstupní chodby, postačí k tomu několik doplňků v nadčasových barvách, třeba jako je tmavě zelená či temně modrá. Ty dvě se totiž dokonale doplňují. A pamatujte na pravidlo o neutrálním základu, jedině tak dosáhnete dokonalého výsledku. :-)

Přeji vám při zařizování a dekorování kreativní duši.

Za tým Nordic Day se loučí Katka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)