2016/11/22

Inspirujeme / Skandinávský advent krůček po krůčku

Advent je za dveřmi! Soumrak bude přicházet čím dál dříve, venku se ještě více ochladí a možná se objeví první sněhové vločky. Děti začnou najednou více poslouchat a my dospělí budeme po bytě hledat stále vynalézavější skrýše na vánoční překvapení. A budeme se letos zase (někdy bezvýsledně) snažit, abychom si dny i večery posledního měsíce v roce užili alespoň trochu v klidu. Zkrátka se všichni budeme ladit na Vánoce.

Advent podle Bloomingville
Na adventu je příjemné, že nám všem pomáhá dostat se do vánoční nálady pěkně krok po kroku. Na Štědrý den pak nemáme pocit, že nám předvánoční období jen tak proteklo mezi prsty. I díky adventní výzdobě zapomínáme na předvánoční shon a postupně doma kouzlíme Vánoce. Ano, slovo postupně je důležité. Přidávejte dekorace podle času a chuti, jen tak si to budete užívat. Zkuste náš plán a uvidíte, že do svých domovů s lehkostí vnesete tu pravou vánoční atmosféru.


1. týden: Adventní svíčky a kalendář

S první adventní nedělí začíná vánoční odpočítávání. Už jsme si zvykli zapalovat každou neděli další ze čtyř svíček na adventním věnci a ani letos to nebude jinak. Nebo že by přece? Svíčky totiž vůbec nemusí zdobit klasický věnec z chvojí, místo něj je můžete vsadit do adventního svícnu, stejně jako to dělají ve Skandinávii. Adventní svícen si můžete i sami lehce vyrobit, stačí 4 svíčky vyrovnat na ozdobný podnos, připevnit na ně nalepovací nebo závěsné číslice a dozdobit chvojím, šiškami, malými vánočními ozdobičkami, zkrátka podle chuti a nálady.

Kovový adventní tácek je přímo navržen k doplnění svíček o další vánoční dekorace
Netradiční adventní svícen z dřevěných kuliček
Porcelánové adventní svícínky s čísly si dobře rozumí s doplňky v přírodních tónech
Mosazný kruhový svícen lze využít i jako závěsný adventní věnec

Originální adventní dekorace ze svícínků na vánoční stromek
Minimalistická adventní svíčka i ozdoby od By Nord
Prvního prosince bychom také neměli zapomenout na malé (i větší) nedočkavce, kterým bude čas do Vánoc lépe ubíhat s každodenní maličkostí z adventního kalendáře. Pokud si přejete, aby byl kalendář i vkusnou vánoční dekorací, zavěste na zeď textilní kapsář s číslicemi nebo vyrobte vlastní, třeba pěkně po skandinávsku z očíslovaných papírových sáčků, které kolíčky připevníte na ozdobnou šňůrku.

Originální kalendář v podobě dřevěné adventní poličky
Minimalistický textilní adventní kapsář od Bloomingville se hodí pro děti i dospělé.
Další varianta textilního adventního kalendáře, tentokrát od Ferm Living

Kolíčky od House Doctor

O první adventní neděli také nezapomeňte na vchodové dveře zavěsit adventní věnec. A zkuste to letos netradičně - namísto chvojí a jehličí na ně zavěste svítící kovový věnec. Pokud by tahle varianta byla pro vás příliš minimalistická, klidně jej propleťte větvičkami chvojí.

2. týden: Vánoční ozdoby

Pokud jste zatím nechávali vánoční ozdoby uložené v krabicích, teď je ta správná chvíle povolat je do služby. Vyberte několik nejoblíbenějších a než se těsně před Štědrým dnem pustíte do zdobení vánočního stromku, udělejte si malou předpremiéru. Ozdobte jimi obyčejné větvičky ve váze, zavěste na okenní kličky nebo naaranžujte do mísy či skleněného adventního boxu. A stromeček si klidně můžete rovnou ozdobit také - třeba prozatím nějaký menší, v květináči, aby vám až do Vánoc vydržel svěží.

Porcelánové ozdoby s potiskem se budou líbit dětem i dospělým
Pastelové skleněné diamanty od Madam Stoltz
Skleněné baňky s geometrickým vzorem sluší i obyčejné větvičce
Porcelánové ozdoby v geometrickém designu dodají adventu skutečný severský šmrnc


3. týden: Zářivé hvězdy a světýlka

Ve třetím adventním týdnu je správný čas vše prozářit a rozsvítit. Vánoční hvězdy zazáří v oknech a jindy obyčejná zákoutí ožijí světluškami světelných řetězů a LED drátků. Zkuste si s nimi pohrát, smotejte je do skleněné vázy, oviňte s nimi garnýž nebo nechte volně splývat po závěsu. A nezapomeňte s nimi nasvítit i okenní parapet, aby Ježíšek našel cestu k dopisům vašich dětí:-) 

Takhle září papírové hvězdy od Blossom
Hvězdy v elegantní šedé i černé od Star Trading
Světelný řetěz z LED žárovek od House Doctor

4. týden: Předvánoční klid a pohoda

V posledním adventním týdnu už jen stačí ozdobit vánoční stromek. Půjde to hladce, styl už jste totiž udali celou adventní výzdobou. Postupně - pamatujete? Pak už si naordinujte jen odpočinek. Uvařte si dobrý čaj, pusťte vánoční koledy, světelnou hru zářících dekorací podpořte tlumeným světlem svíček a nechte se obklopit magickou atmosférou Vánoc. Teď už jsou opravdu na dosah!

Adventní pohoda s Bloomingville.


A jak je to s adventním zdobením u vás? Také si ho vychutnáváte nebo si vše schováváte až na Štědrý den?

V každém případě přejeme, ať je váš adventní čas klidný a podle vašich představ!


Fotografie: Nordic Day & Pinterest

2 komentáře:

  1. Všetko je nádherné. Príjemný deň prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Atize, moc děkujeme a doufáme, že jsem Vám poskytli severskou inspiraci pro nadcházející advent. Krásný den i Vám, Petra, Nordic Day

      Vymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)