2016/06/24

Chcete ještě trošku zhubnout do plavek? Máme tipy na zdravé letní chuťovky

Prázdniny a dovolená klepou na dveře a vy už se nemůžete dočkat zasloužených dnů volna. Těšíte se na letní dny strávené s rodinou na pláži nebo u rybníka - hlavně někde u vody, léto má být totiž zase pěkně horké! 

A protože štěstí přeje připraveným, plavky jste vylovili ze skříně už před pár měsíci a po zjištění, že se do nich sice vejdete, ale k dokonalosti přece jen pár kil přebývá, jste začali na sobě zodpovědně pracovat. Naordinovali jste si běh alespoň 3x týdně, posilovnu (alespoň občas) a významně omezili přísun kalorií. A teď už sklízíte ovoce své snahy - plavky zase pěkně sedí a vaše vysportované tělo je připravené na první sluneční paprsky.

Pokud se vám tohle všechno podařilo, tak vám tleskáme a tiše závidíme! Že vám to zní spíše jako utopie? Naprosto vás chápeme, jsme na tom stejně! Ale nic není ztraceno, začít se zdravějším životním stylem - protože o ten při hubnutí jde především - se dá přece kdykoli!

Zelenina, bylinky a olivový olej - mantra zdravého hubnutí
Základem je úprava jídelníčku. Léto se svým čerstvým ovocem a hlavně zeleninou nám přímo hraje do karet a tak zapátrejte po osvědčených receptech a sepište si je třeba do svého vlastního receptáře. Ať máte inspiraci na zdravá a chutná jídla pěkně po ruce na jednom místě!


Při plánování zdravého jídelníčku se zaměřte hlavně na body 3 a 6, bod 5 raději na čas vynechte :)


Jezte častěji menší porce a hlavně jezte v klidu! Důležité je nejen to, co jíte, ale i jak jíte - z pěkného nádobí si jídlo mnohem lépe vychutnáte.


Kameninové nádobí ze série Neu od Ferm Living

Z těchto misek a talířů od Bloomingville vám bude v létě chutnat dvojnásobně

My jsme si pro inspiraci na zdravé zeleninové chuťovky odskočili k našemu oblíbenému šéfkuchaři Nicolasovi Vahé. Jeho úžasné delikatesy, stejně jako kuchyňské doplňky už možná znáte, a pokud ne, teď je skvělá příležitost je vyzkoušet! Všechny recepty jsou navrženy pro 4 osoby, takže od teď může zdravě jíst celá rodina!


Salát z kozího sýra



Ingredience:

150 g kozího sýra
4 větší ředkvičky
2 hrušky
400 g baby salátu
50 ml citronové šťávy
2 polévkové lžíce oleje z vlašských ořechů 
1 polévková lžíce citronového medu 
špetka soli a pepře
nasekaná pažitka

Postup:

Kozí sýr nakrájejte na asi 2cm plátky. To samé udělejte s omytými ředkvičkami a hruškami, jen plátky budou tenčí. Taktéž omytý a osušený salát smíchejte s dresinkem z citronové šťávy, vlašského oleje a medu, osolte a opepřete. Na talíř vyskládejte plátky sýra, hrušek a ředkviček, doplňte ořechy v medu a salátovými lístky. Nakonec lehce zakápněte balsamikovým glazé a posypte nasekanou pažitkou.


Caprese podle Nicolase



Ingredience:

8 zralých rajčat
4 koule mozarelly buffalo
4 polévkové lžíce bazalkového pesta s parmazánem
2 polévkové lžíce balzamikového glazé
lístky čerstvé bazalky

Postup:

Přípravu salátu Caprese asi není třeba dlouze připomínat, s ingrediencemi od Nicolase ale povýšite tohle jednoduché jídlo na božskou pochoutku. Rajčata a mozarellu nakrájejte na stejnoměrné plátky a proložené lístky bazalky vše srovnejte na servírovací talíř. Zakápněte balzamikovým pestem lehce zředěným olivovým olejem, přidejte pár kapek glazé a nakonec ještě posypejte zbylými bazalkovými lístky. Hotovo!


Zeleninové chipsy



Ingredience:

1 červená řepa
1 pastinák
1 batát (sladká brambora)
2 l kvalitního rostlinného oleje (doporučujeme sójový nebo arašídový)

Postup:

Zeleninu nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké plátky a postupně (po cca 15 plátcích) osmažte v hlubším hrnci nebo pánvi v dostatečném množství oleje. Jakmile plátky zeleniny přestanou v oleji "bublat", jsou hotové. Z hotových chipsů nechte dobře olej okapat a prosolte ochucenou solí - řepu rozmarýnovou, pastinák šalotkovou a na batáty použijte provensálské bylinky. Pokud to s touhle zeleninovou variantou chipsů nepřeženete, můžete jimi směle nahradit denní dávku zdravého mlsání!


Zeleninové saláty a chuťovky nezapomínejte hojně zapíjet - nejlépe čistou vodou, odměnit se můžete i sklenkou vína. Abyste na pitný režim během dne nezapomínali, máme pro vás tip - nalijte si vodu do pěkné karafy a budete tak stále mít kontrolu nad vypitým množstvím.

Karafa se sklenicemi od House Doctor vám pomůže dodržovat pitný režim

Dostatek pohybu asi není třeba zdůrazňovat.  Než si budete užívat každodenního plavání v moři nebo bazénu, trénujte, jak to jde - vyměňte výtah za schody, na nákup a do práce zkuste jít pěšky a do víkendového programu zařaďte delší procházky.

A jak jste na tom s hubnutím před plavkovou sezónou vy? Máte nějaký osvědčený recept?

Pevnou vůli a lehké vkročení do léta vám přeje

Ivana & Nordic Day

Recepty a ilustrační fotografie: Nicolas Vahé

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)