2016/02/01

Kokeshi panenky: Coco, Karl nebo Marylin jako dřevěné sošky!


1. Jak se dostane Karl Lagerfeld na vaši poličku?

Baví vás představa, že se spolu sejde Anna Wintour, Coco Chanel a Karl Lagerfeld? Nás ano! A navíc to není nemožné, alespoň na vašem stolku nebo komodě. Na Nordic Day jsme totiž ulovili unikátní sérii panenek kokeshi od britské autorky Becky Kemp. Jedinečnou plejádu celebrit ze světa módy a umění vytvořila tato designérka speciálně pro dánskou značku Lucie Kaas.

Ook te gek voor onder de stolp o.a. Karl, Coco, Anna of Salvador ;):
Foto: Pinterest 

Anna Wintour Kokeshi Doll:
Foto: Pinterest

2. A kdo že za tímto nápadem stojí?

Becky Kemp alias SKETCH, inc., britská umělkyně, která patří mezi mladé a neokoukané autory. Inspiraci hledá především v severském designu a japonské ilustraci (doporučujeme její Instagram). Všechna díla začínají vždy jako črta ve skicáku (odtud i název Sketch), který ji dělá společnost 24 hodin denně, a končí naprosto precizně ručně zpracovaným produktem.

Možná si říkáte, že panenka je přece hračka pro děti… Ale! Ve všech z nás zůstala alespoň trocha té dětské hravosti. Zkuste dát své kamarádce k narozeninám dřevěnou Coco Chanel a uvidíte, že pro ni to nebude hračka, kterou odevzdá svojí dcerce. A mimochodem, Becky své panenky úspěšně prodává už ve 30 zemích světa.



3. I vy tvoříte vlastní příběhy panenek

Značka Lucie Kaas, pro kterou byly navrženy, si zakládá na kvalitě, osobitosti, hravém designu, ikonických vzorech a především na příběhu. Rádi spolupracují s designéry z celého světa, kteří mají originální myšlenku i provedení. Záleží jim na příběhu, který se vztahuje k autorovi, k materiálu, k objektu nebo zobrazené ikoně. V tomto případě se to povedlo dokonale – specifický materiál, tradiční japonský tvar a slavná tvář celebrity, kterou zná nejen každý fashion&art nadšenec.


Andy Warhol Kokeshi Doll - sketchinc:
Foto: Pinterest
A navíc - příběh dokončíte až vy, a to tím, kam Andyho, Fridu nebo Coco postavíte, a podle toho, jaké doplňky je budou obklopovat. Annu Wintour bude doprovázet Piet Mondrian a Andy Warhol se seznámí s Fridou Kahlo. A protože nás zajímá, kde bude mít svoje místo Coco nebo Karl, budeme rádi, když se pochlubíte a označíte nás hashtagem #nordicday.

Merry Christmas from Coco and Karl - Sketchinc:
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
Rainbow - Sketch.inc Kokeshi Dolls:
Foto: Pinterest

4. Co se skrývá za tajemným slovem kokeshi?


Fenomén panenek kokeshi pochází ze severu Japonska. Dřevěné panenky byly vyráběny zásadně bez nohou a rukou, měli jednoduché tělo a větší hlavu, na které byl jemnými linkami naznačený obličej. Původně zdobily jejich těla barevná kimona s florálními motivy a na spodní straně podpis autora.



V 19. století to byly suvenýry se spirituálním významem prodávané v japonských lázeňských letoviscích (onsenech). Jejich tvar odkazuje pravděpodobně k masážním pomůckám, tradičně se vyráběli z tmavé třešně nebo stromu zvaného mizuki. Dnes se jedná o klasický japonský suvenýr, sběratelský kousek a v posledních letech i o samostatný druh umění.


Becky Kemp pro jejich výrobu použila dřevo stromu zvaného Schima Superba, které je následně ručně malované a nakonec lakované.


5. Váš interiér se bez dřevěných figurek neobejde!

A jak v interiéru naložit s takovou panenkou? Kam se hodí, kde vynikne? Nás baví dát panenku kokeshi pod skleněný poklop - na poličce pod poklopem bude působit jako skutečně výstavní kousek. Navíc ji bude chránit, nebude se na ni prášit, takže jde i o variantu praktickou. Jestli je vaším idolem Coco, tak ji můžete postavit například na kosmetický stolek nebo do vašeho beauty koutku a obklopit ji svými oblíbenými rtěnkami.

V případě, že panenek máte víc, nic vám nebrání je hravě zkombinovat třeba s malým kaktusem, hyacintem nebo je postavit do dřevěného boxu, který překlopíte na bok, a doplníte dalšími vtipnými figurkami. Můžete si vytvořit celou sbírku panenek kokeshi a věnovat jim jednu poličku v pracovně. Originální dekorace vás budou bavit!



Portrait Gallery - styling - sketchinc:
Foto: Pinterest

Product Styling - Anna Wintour Kokeshi doll - Sketchinc:
Foto: Pinterest
Merry Christmas from Frida - Sketchinc:
Foto: Pinterest

Andy Warhol Kokeshi Doll - Sketchinc:
Foto: Pinterest
becky kemp kokeshi - Hledat Googlem:
Foto: Pinterest



Zdroje: Lucie Kaas, Sketch, inc., Japanya


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)