2015/07/08

Představujeme / Magdalena Tyboni

Seznamte se s Magdalenou Tyboni (*1980), nadanou švédskou umělkyní, jejíž jedinečné akvarelové plakáty krásných a tajemných žen, nábytkových ikon světového designu, ale i hravých kreseb do dětských pokojíčků můžete nyní zakoupit na našem eshopu Nordic Day. Magdalena Tyboni vystudovala umění a design a své kresby a malby vytváří v ateliéru ve Skellefteå v severním Švédsku, kde žije s manželem a jejich třemi dětmi. My jsme se ovšem o Magdaleně a její tvorbě chtěli dozvědět i něco víc (a věříme, že vy určitě také), a tak nám to nedalo, abychom se na pár podrobností nezeptali přímo autorky!


Jak jste se dostala k umění a tvorbě tisků?

Vždycky jsem malovala a kreslila a nedávno jsem se rozhodla své umění zveřejnit, čehož jsem docílila tak, že jsem ze své práce udělala plakáty. Jedna malá originální malba se může proměnit ve velikánský tisk a já myslím, že tento proces je v podstatě samostatnou tvůrčí formou.

Kde čerpáte inspiraci?

Inspiruji se neustále! Protože inspirace je všude kolem nás, ve slunečním světle, v přírodě…a hodně také v interiérech a časopisech. Jde o to všímat si všeho, co nás obklopuje, a použít tuto inspiraci ke kreativní tvorbě.

Jak dlouho trvá dokončit jeden takový plakát – od první skici po finální tisk?

To je velmi těžké říct, někdy kresba zůstává nedokončená velmi dlouhou dobu. Když jsem s kresbou spokojená, napřed udělám testovací tisk v mé lokální tiskárně, a když je výsledek dobrý, zabere to jen pár dnů, než mám plakáty skladem.


Plakát Pretty Anne a Concrete "A"

Vaše práce je plná krásných žen. Kdo jsou a mají pro vás zvláštní význam?

Moc ráda kreslím obličeje a oči a zejména ženské tváře… neznám je, protože jsou všechny fikcí (kromě mé malby Twiggy, ta je nádhernou módní ikonou). Všechny jsou produktem mé inspirace, kterou čerpám z černobílých fotografií, časopisů a lidí kolem, ale i mých vlastních kreseb a fantazie. Když je dílo dokončeno a pojmenováno, ženy se najednou stanou reálnějšími a pro mě osobnějšími.

Jaké je vaše nejoblíbenější dílo z vaší kolekce a proč?

Momentálně je to moje kolekce židlí, protože zbožňuji interiérový design a nábytek. Dalším oblíbencem je Žena s velikým účesem. Tento tisk je velmi jednoduchý a monochromatický, ale ona je přitom opravdu krásná.


Twiggy Grey a Haircut

Vaše práce je zejména černobílá – proč myslíte, že má tato kombinace takovou sílu?

Miluji černou a bílou! Tyhle barvy mají dynamiku a kontrast světla a stínu myslím fascinuje mnohé z nás.

Můžete nám říct něco o svých uměleckých plánech do budoucna?

S tisky pracuji skoro rok a mám velké plány s pokračováním v tvorbě plakátů. Doufám, že se mi v budoucnosti podaří vytvořit spousty dalších kolekcí a produktů. Po létě se mi konečně naskytne příležitost pracovat na nich na plný úvazek a později se budu připravovat na výstavu. Jsem zcela ohromená tím, kolika lidem se líbí moje práce! Rozhodně budu pokračovat v tvorbě krásných nových produktů, moje potřeba tvořit je nepřetržitým a nikdy nekončícím projektem.


Ghost ChairSwan Chair a Butterfly Chair
Pokochejte se i dalšími krásnými novinkami od Magdaleny Tyboni pro vás a vaše děti na našem eshopu Nordic Day a nezapomeňte mrknout i na Pinterest! Víte už, který z krásných Magdaleniných plakátů vám doma rozhodně nemůže chybět?

via


Krásné letní dny přeje Anna & tým Nordic Day

2 komentáře:

  1. Plakáty nápadité a jeden se mi líbí moc. Jinak škoda, že nejsou i barevné. Vůbec ta představa, že bydlení je černobílé je omyl, Tak nebydlí ani skandinávci a bohužel interiery jsou aranžovány jen pro reklamu nepřirozeně a klamavě.

    OdpovědětVymazat
  2. Jako dokážu si představit nějaké vkusné barvy, ale síla těch plakátů je právě v té monochromatičnosti. Jsou krásné!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)