2015/04/05

Jarní detox v dánském stylu

Dánky jsou přirozeně krásné a překypují zdravím. Aby taky ne. Žijí v zemi, kterou téměř ze všech stran omývá moře, a díky častým větrům jsou zvyklé na drsné podmínky. Zdravý životní styl je tak součástí jejich každodenního života, do kterého patří vyvážená strava, pravidelný pohyb a pečlivá péče o pleť. A protože v Dánsku ví, že krása vychází zevntiř, hned po příchodu do zdejších beauty salónů s organickou kosmetikou, které jsou vyhlášené po celém světě, často dostanete také skvělé smoothie. Nápoj, jehož hlavní ingrediencí jsou ovocné a zeleninové šťávy, je ideální volbou, jak zahájit letošní očistu těla. 

Díky nádobce na nápoj se slámkou od dánské značky Nicolas Vahé si ranní smoothie můžete vychutnat třeba cestou do práce. Fotka je z finského blogu Beauty of life. 

Mezi nejkrásnější Dánky patří bývalá modelka a dnes fotografka Helena Christensen, jejíž půvabná tvář a dokonalá postava budí dodnes stejnou pozornost jako v devadesátých letech, kdy zářila ve světě modelingu. Jak to tahle slavná žena, která letos oslaví 47. narozeniny, dělá? Podle jejího beauty průvodce po Kodani, který modelka připravila pro časopis Vogue, to vypadá, že kromě smoothies si dopřává také masáže a organickou péči o pleť. A její tajemství, jak si udržet pevné a pružné tělo, spočívá v jednom z nejpřirozenějších pohybů - plavání. Tipy na diety se od ní ale nedočkáte. Helena totiž miluje dobré jídlo, kterým je Dánsko vyhlášené. Stejně jako ona si tedy klidně dopřejte i chuťovou lahůdku, kterou vykouzlíte s pomocí karamelového sirupu od Nicolase Vahé. Francouzský šéfkuchař se totiž pro Dánsko nadchl natolik, že v téhle krásné zemi začal žít a budovat tu svou značku zaměřenou na kulinářské speciality a stylové doplňky do kuchyně.

Helena Christensen žije se svým synem v New Yorku, kdykoliv se ale vrací do svého rodného Dánska, užívá si plavání v moři, procházky po pláži a taky smoothie, kterým ji vítají před masáží v kodaňském salónu Amazing Space. Foto: archiv Heleny Christensen pro Romy&The Bunnies

Výborné, ale zároveň stále zdravé smoothie vytvoříte tak, že rozmixujete banán, dvě lžičky karamelového sirupu, hrnek mléka, hrnek jogurtu a půl lžičky soli. Rychle hotové, neskutečně dobré. A taky plné vitamínů a vápníku. Banány jsou bohaté na vitamíny B6, C a E a také na minerální látky jako je draslík, železo a hořčík, který je blahodárný pro naše svaly i nervy. Banánové smoothie s karamelem je tak skvělou zbraní proti jarní únavě a podrážděnosti.

Káva do detoxové kúry nepatří, lžičku karamelového sirupu, který zpestří vaše smoothie, si ale klidně dopřejte.

Pokud jarní detox chcete pojmout v opravdu zeleném stylu, můžete se inspirovat receptem, podle kterého si smoothie připravuje britská modelka Rosie Huntington-Whiteley. Její svěží půvab a plavé vlasy navzdory jejímu původu připomínají krásu skandinávských žen, ke které se s prvním douškem můžete přiblížit. Potřebovat budete čtyři listy římského salátu, dvě natě celeru, hrnek čerstvého špenátu, jedno jablko, hrušku, půl banánu, šťávu z ploviny citrónu a jeden a půl hrnku vody. Všechno rozmixujte a za čerstva konzumujte. 

Takhle vypadá zelené smoothie podle modelky Rosie Huntington-Whiteley, která na svém Instagramu napsala: "Rise and shine smoothie time!"
Detox má organismus očistit od škodlivých látek, které zatěžují organismus. Jeho součástí je nejen přísun vitamínů a minerálů, ale také pohyb a dostatečné množství vody. Když si ji dopřejete z designové lahve nebo karafy dánských značek House Doctor a Bloomingville, bude vám chutnat hned o něco víc. Obzvlášť když ji použijete jako hlavní surovinu pro domácí limonádu, kterou jednoduše připravíte tak, že nakrájíte plátky citrónu, natrháte lístečky máty a pro osvěžení přidáte pár kostek ledu. Obyčejná voda se tak rázem promění v neobyčejně dobrý nápoj. Zároveň je dobré vědět, že detox neznamená půst. Stačí jen konzumovat potraviny, které tělu neškodí, ale naopak pomáhají. Ovocné a zeleninové šťávy s jogurtem doplňte celozrnným pečivem, na oběd si dejte vařené bílé maso a těstoviny a večer si dopřejte třeba kus kus s rajčaty a sýrem. A nemusíte ani do posilovny. Příjemnější variantou je svižná procházka, která vám zároveň pročistí hlavu. Tak jako krásné Dánky mějte na paměti, že přirozené věci jsou v životě to nejlepší.

Skleněná karafa Clear od Bloomingville
Skleněná karafa Houston od House Doctor

Krásné jarní dny plné energie vám přeje Iri & Nordic Day

4 komentáře:

  1. Banánové s karamelem? To zní báječně!

    OdpovědětVymazat
  2. Po tomhle článku jsem hned dostala chuť na nějaké dobré smoothie :-). My doma zatím děláme spíš milk shaky s dětmi, ale už chvíli plánujeme i tohle, takže se do toho musíme dát...
    Helenu Christensen jsem měla vždycky ráda už jako modelku, je úžasná a v jejím věku - prostě vzor pro nás ostatní :-)
    eM z http://dreamdecorcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, je skvělá a navíc nejen krásná, ale i talentovaná. K plánovaným smoothies vám přeju dobrou chuť:)

      Vymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)