2014/11/14

Inspirujeme se / Skandinávské Vánoce očima dětí

Tak už se to blíží i letos. Za několik týdnů tady budou Vánoce, které znamenají mnoho radosti a potěšení, ale také spoustu nových a často hodně zbytečných věcí. Vánoční dekorace zrovna nepatří k nadčasovým záležitostem a tak sice na pár týdnů zpestří a oživí dům, ale pak se zase uloží k dlouhému spánku. A co teprve, když se do zdobení a krášlení domu zapojí děti, které chtějí koupit každou ozdobu a dekoraci, co číhá v obchodních řetězcích. Zářivé barvy a prvoplánové motivy v takových případech většinou nahrazují kvalitu, která levným doplňkům zoufale chybí. Jde to ale i jinak. Seveřané znají triky a kouzla, jak Vánoce pojmout slavnostně, ale ani trochu kýčovitě. Severské Vánoce jsou plné minimalisticky krásných dekorací navržených tak, že vám v různých obměnách budou dělat radost celý rok. Jejich jemné tóny, přírodní motivy, hravost a variabilita rozvíjí v dětech fantazii, díky které budou mít letošní Vánoce úplně nový rozměr.

Jemné pastely a přírodní dekorace promění letošní Vánoce v něžnou pohádku. Na fotce jsou vánoční ozdoby Dip Dye a vánoční ozdoby Pastel Ornament od dánské značky Bloomingville.  

Vánoce inspirované přírodou

Realistické ilustrace nemusí být jen součástí encyklopedií, ale můžou sloužit také jako originální alternativa vánočních ozdob. Děti můžou ukazovat, jaký strom má tyhle šišky, nebo jak se jmenuje tenhle ptáček, kterého jste potkali při nedávné procházce. A skvělé je také to, že dekorace s přírodními motivy můžou zdobit váš interiér celý rok. Krása přírody je zkrátka nadčasová. 

Látkové ozdoby Bird od dánské značky ferm Living a Vánoční ozdoby Nature od dánské značky House Doctore.
Dřevěná sova od Bloomingville 

Hravé a veselé Vánoce

Designéři dánské značky ferm Living navrhli dřevěný svícen String složený z bukových kuliček na kožené šňůrce, která se dá klasicky stočit dokola, nebo nechat jen tak. Výsledná podoba je čistě na vás, nebo ještě lépe - na vašich dětech. Když zrovna nebudou Vánoce a kuličky budou bez svíček, svícen hledejte u nich v pokojíčku, kde se snadno stane součástí dětských her. S kuličkovým svícnem skvěle ladí mikulášská punčocha Gold Splash, která vypadá tak trochu jinak než ty Santa Clausovy červené s kožešinkovým lemem. Je totiž elegantní, originální a dokonale plní funkci celosezónní dekorace, která baví děti i dospělé. 

Mikulášská punčocha Gold Splash a dřevěný svícen String od dánské značky ferm Living
Místo čokoládou zkraťte dětem čekání na Ježíška příjemnými drobnostmi. Ručně potištěné kapsičky Adventního kalendáře House pojmou na každý den jedno malé překvapení.  

Skandinávské dárky pro děti? Krásné a praktické. 

Nebudeme vám lhát. Elektronické hračky z reklam vyvolají v dětech nadšení. Asi tak na pět minut. Šílená radost má totiž většinou šíleně krátké trvání. Čím míň aktivity a fantazie hračky v dětech vzbudí, tím méně je budou bavit. Když si je ale budou moci samy dotvořit a měnit tak, jak budou chtít, o zábavu je postaráno. Jejich i vaši. Skvělým příkladem je dětský stan Grey od ferm Living, který každé dítě přemění ve vlastní domeček snů. A "bydlet" v něm může klidně celé dětství. Skládací dřevěný rám zaručuje pevnost, stoprocentní bavlna zase pohodlí. A dánský design krásu a praktičnost. Stan jde totiž krásně složit do tašky s poutkem, kterou kamkoliv jednoduše schováte. Krásné i praktické můžou být také užitné dárky jako je povlečení nebo nádobí, o jejichž motivy se postarali talentovaní výtvarníci. I "měkké" dárky tak přes svou nepříznivou pověst dokážou udělat obrovskou radost:)

Inspirace pro děti od ferm Living: Dětský stan Grey, povlečení Dotty Yellowpolštářek Bear, dřevěný svícen String a porcelánový hrneček Marionette
Skuteční ježci v zimě sice spí, ti ilustrovaní ale dětem můžou krásně zpříjemnit Vánoce. Polštář Hedgehog od By Nord

Krásné chvíle při vánočním dekorování a vybírání dárků vám přeje Iri a Nordic Day.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)