2014/03/09

Představujeme / Arne Jacobsen a Design Letters

Arne Jacobsen - milovníkům severského designu nejspíš netřeba představovat tohoto fenomenálního dánského architekta a designéra meziválečné moderny spjatého s Bauhausem, jehož práce je natolik nadčasová, že se těší stejné oblibě i dnes. Arne Jacobsen se snažil vytvořit tzv. totální design - zjednodušeně řečeno navrhnout budovu i interiér a zařídit jej od podlahy až ke stropu včetně nejmenších detailů jakými jsou např. kliky u dveří, textil nebo svítidla. V architektuře se drží linie Funkcionalismu, používá přísnou geometrii a základní tvary, které tak lze neomezeně kombinovat. Naopak při designérské činnosti se inspiruje v přírodě a organickými měkkými tvary těl rostlin a živočichů, což je patrné z názvů jeho modelů. Maximální projev totálního designu je pro Arne Jacobsena splynutí se svým dílem a jeho užíváním, kdy se tak on sám stal součástá svého domu.

My obdivujeme hlavně jeho sedací nábytek :-)

Ant Chair

Swan Chair

A samozřejmě Egg Chair

Sám velký Arne Jacobsen

Design Letters je poměrně mladá dánská designérská asociace, která se proslavila radikálně odlišným typem písma použitým jako originální dřevěnou dekoraci na zeď v mnohabarevném provedení. V roce 2011 se rozhodla znovu oživit ručně kreslenou typografii z roku 1937, jenž navrhl právě Arne Jacobsen a používal ji na svých konstrukčních výkresech a nově ji aplikovat na užité předměty jako např. na minimalistický designový porcelán, hravý textil nebo doplňky do pracovny. Nově také pravidelně inovuje design drobného nábytku od dalších designérů - aktuálně je to veselé retro s oblými tvary od dánského designéra Christiana Flindta.


Na stěně Design Letters Original - originální původní dřevěná písmena od DL, polštářky inspirované klasickým tranzistorovým rádiem a odkládací stolek s uchem na snadné přenesení jsou od Christiana Flindta z kolekce Design Letters & Friends.

Stejně tak dekorační zrcadlo s retro designem výstižně nazvaným Television :-).

A tohle všechno máme i na našem e-shopu - designové povlečení pro malé i velké, plakát s abecedou Arne Jacobsena, porcelánové hrnečky, dózy a mnoho dlašího!

Pokud se chcete inspirovat, na co všechno se dají různé kousky od Design Letters použít (hlavně úžasné porcelánové hrnečky) nebo jak vypadají ve skandinávských interiérech, mrkněte na náš Pinterest SEM. Příště vám ukážeme, jak si je užíváme my, vše už máme vyfoceno! ;-) A celou kolekci od Design Letters najdete u nás na Nordic Day TADY.

Design Letters nás prostě baví - svým nadčasovým vzhledem, odkazem na špičkový design a obrovskou škálou využití a kombinovatelnosti těhle stylových doplňků v minimalistickém skandinávském stylu navzájem. A vás? :-)

Mějte hezký víkend, těším se na vás zase příště!
Šárka

6 komentářů:

  1. Dobrý den, také mě baví :-) A už mám doma svoje "A" :-D
    Přeji hezký den!!!
    Šárka
    https://www.facebook.com/pages/SarkaR/493617093992312?fref=ts

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko tak to je skvělé, áčko je prostě základ ;-). Také krásný den!

      Vymazat
  2. Šárko jednoduše ......kráásnéééé Gábina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gábino to jsme rádi, že se líbí! Děkujeme a přejeme slunečné odpoledne ;-)

      Vymazat
  3. Jo tak to je prostě pan designér....miluju jeho židle :-). Písmenka doma nemám, zatím mě nezaujali. Teď u nás letí geometrické vzory :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti a sympaťák :-). Geometrie je super, je fajn, že si každý může vybrat styl, který mu sedí nebo mixovat a kombinovat navzájem. Moc děkujeme za návštěvu, krásné odpoledne :-)

      Vymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)