2016/12/06

Inspirujeme/ Vánoce v nordic stylu

Už jste přemýšleli, jak letos pojmete vánoční výzdobu svých domovů? Nepotrpíte si na okázalost, ale spíše vám vyhovuje střídmost a elegance a slyšíte na dobrý design? V tom případě přijměte pozvání do vánoční Skandinávie a vyzkoušejte ji letos i u vás doma!



Černá, šedá a bílá, hodně bílé...Ještě před pár lety by nás asi ani nenapadlo, že právě tyto barvy mohou být základem vánočního dekoru. Když se ale propojí s přírodními tóny dřeva a zeleného jehličí a doplní kovovými odlesky na vánočních dekoracích, výsledek je doslova magický - svěží, čistý a - možná překvapivě - útulný.

Severské vánoční dekorace od Bloomingville

Další základní ingrediencí severského dekoru je dobré světlo. Skandinávské interiéry jsou - díky převládajícímu šeru téměř po celý rok - samy o sobě hodně prosvětlené. Bílá hraje prim, stejně jako velká okna bez závěsů. A není divu, že v období adventu (psali jsme o něm tady) a o Vánocích se právě osvětlení věnuje ve Skandinávii velká pozornost. Září tady úplně vše - svítící papírové hvězdy v oknech, světelné řetězy z minimalistických žárovek na stěnách i jednoduché svícny na okenních parapetech.

Svícny z ikonické kolekce Omaggio září perletí na ručně malovaných proužcích.
Další ikonický kousek - svícen Kubus v adventní variantě pro 4 svíčky.

Tím, co k útulné vánoční atmosféře přispívá zcela zásadně, jsou typické skandinávské dekorace. Les malých dřevěných, porcelánových i papírových stromečků, rodinka jelenů, borové šišky přírodní i z kovu a hlavně domečky! Bez nich to o Vánocích ve Skandinávii prostě nejde. Zátiší na okenních parapetech nebo na komodě v obývacím pokoji často doplňují malé jehličnaté stromky v košíku nebo jednoduše ozdobené větve ve váze.

Živý stromeček ozdobte třeba jednoduchou zlatou hvězdou.
Zlaté akcenty dodají výzdobě slavnostní ráz...
...domečky zase útulnost.

A pak jsou tu samozřejmě samotné vánoční ozdoby. Čistý design, tlumené barvy, kovové akcenty, geometrické tvary i vzory - ozdoby ve skandinávském pojetí vypadají všechny skvěle nejen na vánočním stromku. Ve vánočně vyzdobeném skandinávském domově totiž často zkrášlují i úplně obyčejnou větev, zavěšenou na stěně (často taková větev simuluje třeba i adventní kalendář, jen místo ozdob jsou na ní zavěšené sáčky se sladkostmi). Ozdoby nádherně vypadají i naaranžované na etažéru s cukrovím nebo jako doplněk adventního svícnu

Bílé keramické ozdoby od By Nord.
Klasické baňky v čistém severském stylu.
Originální porcelánová kolečka od ferm LIVING.
Variace na téma "domečky" .
Baňky z papíru? Proč ne, jsou úžasné!
Pruhované perleťové baňky doplňují kolekci dekorací Omaggio.
Typický rukopis Ylvy Skarp na dřevěných ozdobách ve tvaru křížků.
Papírové štítky s překrásnou kaligrafií od Ylvy Skarp jsou sice určeny hlavně k označení vánočních dárků, ale řekněte sami - nejsou i skvělou ozdobou vánoční větvičky?
Stejně, jako jsou české Vánoce nemyslitelné bez vanilkových rohlíčků, ve Skandinávii se ve velkém pečou perníčky. Ideálně v předstihu, aby do Vánoc pěkně změkly. Ostatně stejně jako u nás. Chceme-li, aby nám do Vánoc nějaké cukroví zbylo, je dobré jej bezpečně uschovat, pokud možno na místo známé pouze nám. Ve Skandinávii k tomuto účelu rádi používají ozdobné plechové krabice a keramické dózy a tak není divu, že i jejich design je patřičně seversky stylový.


Chcete-li držet styl, rozhodně neopomeňte obaly vánočních dárků. Balíčky pod stromkem ( a nebývá jich málo), jsou vlastně také dekorací, i když trochu pomíjivou. Ale ta radost, když si při balení dárků pro své blízké představujete, jak se jim budou líbit, je k nezaplacení. Tak proč si to patřičně neužít? Navíc se všemi těmi krásnými balicími papíry, dárkovými sáčky, stužkami i visačkami je stylové dárkové zabalení pro každého úplná hračka.

Se sadou obalů od ferm LIVING si při balení vánočních dárků užijete spoustu kreativního tvoření.

Ve Skandinávii bývá zvykem pod stromek pořizovat kobereček - jednak to pěkně vypadá a za druhé se tak vymezí prostor pro hlavní vánoční dekoraci (stromek bývá umístěn uprostřed místnosti, aby se kolem něj mohlo na Vánoce tančit). Zkuste to letos taky - kobereček a klidně i ten tanec:-) Proč ke skandinávskému dekoru nepřidat sem tam i nějaký ten místní zvyk?

Kobereček pod vánoční stromek od ferm LIVING využijete díky jeho nadčasovému designu i jindy než právě o Vánocích.

Máte už chuť na Vánoce v severském duchu nebo i letos zůstanete věrni české tradici? V každém případě nezapomeňte, že Vánoce jsou hlavně o vás a vašich blízkých a všechno si to krásně užijte!




Fotografie: Nordic Day & Pinterest













2 komentáře:

  1. Nikdy som neinklinovala k cierno-bielej kombinacii, ale uz sa mi zacina pacit...na tych fotkach to vyzera uzasne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Katie,

      severský styl je často spojován právě s touto kombinací. Barvy také milujeme, ale černobílá je klasika, kterou jen tak nic nepřekoná. Mně osobně uchvátil tento kobereček - http://www.nordicday.cz/dekorace/koberec-pod-stromecek-winterland/ Přeji

      Vám krásný advent i blížící se Vánoce,
      Petra, Nordic Day

      Vymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)