2016/12/06

Inspirujeme/ Tipy na vánoční DIY dekorace

Každý rok, první adventní nedělí počínaje, začínáme oblékat své domovy do svátečního. Na stůl přijde adventní svícen, na dveře věnec, dětem (i dospělým) naplníme adventní kalendář, všude rozvěsíme světýlka a hvězdy a největší nedočkavci dokonce začátkem prosince už ozdobí i stromeček. A hodně často máme chuť ke všem ozdobám a dekoracím ještě přidat něco vlastnoručně vyrobeného. Něco, co je jednoduché, efektní a co případně zabaví i děti, které zvláště v předvánočním období bývají samou netrpělivostí hodně neposedné. Vybrali jsme pro vás několik tipů na DIY vánoční dekorace, které přesně tyto požadavky naplňují. Ať žije vánoční kreativita!


Adventní kalendář 

je už mezi DIY projekty oblíbenou stálicí. Jistě, můžete si pořídit pěkný textilní kapsář, který jen sami naplníte každodenním překvapením, případně si ho vlastnoručně ušít. Papírové nebo textilní sáčky s čísly, přichycené kolíčkem k větvičce na stěně také nevypadají vůbec špatně. Máte-li ale trochu času (a hodně chuti) zkuste to letos trochu jinak.

Stromeček z kolíčků a washi 

Postup výroby obdobného adventního stromečku asi není třeba popisovat do detailu. Stačí čtyřiadvacet obyčejných kolíčků, několik washi pásek v různých barvách či vzorech, oboustranná lepicí páska a malé papírové sáčky. Větve z washi pásky nalepte na podklad - klidně přímo na stěnu nebo dvířka skříňky, využít můžete i nástěnku nebo tabuli. Dalšími washi páskami ozdobte kolíčky a očíslujte jednotlivé dny - fixou, křídou (je-li podkladem tabule), případně čísla napište přímo na zavěšené sáčky. Dozdobte dle libosti - na některé kolíčky třeba místo sáčku zavěste malou vánoční ozdobičku nebo jinou "nejedlou" pozornost (na Vánoce bude sladkého dost a dost).

Nejmilejší momentky


Pomocí washi pásek seskupte na stěně 24 fotografií do tvaru vánočního stromečku. Může jít o koláž nejlepších momentů uplynulého roku nebo třeba pohlednice a obrázky, které jste za rok nastřádali a které vám mají co říct. Pohlednice můžete doplnit vlastními milými vzkazy nebo hesly, která vám zpříjemní čekání na Vánoce (třeba 11. 12 - degustace vánočního cukroví, 18.12. - domácí předvánoční kino...)

Ozdoby 

Ozdob na vánoční stromeček není nikdy dost a ty vlastnoručně vyrobené aspirují na to stát se rodinným pokladem. 

Geometrické ozdoby

via
Ozdoby strohých geometrických tvarů jsou jedním z aktuálních trendů mezi vánočními dekoracemi v nordic stylu. Využijete je nejen na stromek nebo větvičku, ale pokud budete mít dost trpělivosti a vyrobíte jich 24, skvěle zastoupí i originální adventní kalendář!

via

Potřebujete:
Papíry vyšší gramáže (tak akorát, aby se vám dobře dělaly záhyby): bílé k dalšímu dozdobení nebo barevné podle libosti
Pravítko
Nůžky nebo řezák na papír
Lepidlo a oboustrannou lepicí pásku
Provázek nebo stužku na zavěšení
Černý fix, washi nebo metalická lepící páska na dozdobení

Postup:
Šablony (ke stažení zde, tady a tu) vytiskněte přímo na papír, ze kterého budete ozdoby vyrábět, vyřízněte nebo vystřihněte požadovaný tvar. Podle pravítka si tupou stranou nůžek vyznačte záhyby, které budete následně slepovat. Ještě předtím ale nezapomeňte protáhnout šňůrku na zavěšení, kterou z vnitřní strany zajistíte uzlem nebo korálkem. Dozdobte dle vaší fantazie nebo nechte skandinávsky čisté - záleží na vašem vkusu. Chcete-li využít ozdoby na netradiční adventní kalendář, vložte do každé nějakou drobnost, zajistěte otvor oboustrankou a zavěste pohromadě třeba na větev na zeď (další inspirace a celý postup zde).

Éterické peříčkové baňky

Foto s díky od Tamarki

Zdá se, že velkým letošním vánočním hitem jsou čiré nebo lehce zabarvené skleněné baňky s "něčím" uvnitř. To něco mohou být třpytky, umělý sníh nebo třeba peříčka. Jejich výroba vám zabere pár minut, efekt je stonásobný. Tyto včetně detailního výrobního postupu jsme našli na blogu šikovné Tamarki.

Stromeček z brček


Napadlo vás, že papírové slámky lze využít i jinak než k srkání oblíbeného nápoje? Tuhle efektní ozdobu lehce vytvoří (s vaší malou asistencí) i menší děti. Vyberte slámky a korálky, které zapadnou do vašeho vánočního dekoru a pusťte se do toho! Podrobný návod zde


Dekorace z washi pásek

Hodně vánoční parády stoprocentně naděláte s papírovými washi páskami. Můžete s nimi zdobit stěny...


...vyrobit minimalistické adventní svícny...

via

...a samozřejmě vyšperkovat vánoční dárky.




Přejeme hodně zábavy při předvánočním tvoření!





Nejsou-li fotografie označené přímo v popisku, najdete je na našem Pinterestu



4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Dobrý den, Katie, děkujeme, jsme rádi, jestli Vás naše severské vánoční DIY inspirovalo :) Přeji Vám krásný advent za celý tým Nordic Day, Petra

      Vymazat
  2. Nádherné jako vždy. Krásný advent Vám přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Martino, moc děkujeme. Doufáme, že jsme Vás inspirovali k vlastní tvorbě :) Také Vám přeji za celý tým Nordic Day krásný a klidný advent, Petra

      Vymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)