2015/11/12

Krásná keramika Kähler: Umění v každodenním životě

Příběh dánské značky Kähler připomíná pohádku o kouzelné váze. Její půvabné tvary se zrodily během jednoho malého workshopu ve městě Næstved, který v roce 1839 uspořádal keramik Herman J. Kähler. Tehdy ještě netušil, že se mu o sedm let později narodí syn, díky němuž se keramické skvosty Kähler proslaví po celém světě. Herman A. Kähler se totiž zasloužil o to, že během Světové výstavy v Paříži v roce 1889 lidé neobdivovali jen Eiffelovu věž, ale také krásné vázy z Dánska, které dodnes patří k ikonickým kouskům společnosti Kähler. Stejně jako něžné lucerny v podobě domečků, ze kterých si můžete postavit malé skandinávské městečko. 

Herman A. Kähler a vázy ze současné kolekce značky Kähler, foto: Kähler
Lucerny ve tvaru domků Urbania od Kähler

Inspiraci pro rozvoj značky Herman A. Kähler, podle jehož iniciálů vzniklo i hlavní logo společnosti, načerpal během cest po Evropě, kdy se účastnil keramických workshopů v Berlíně, ve Štrasburku a v Paříži. Řízení rodinného podniku převzal spolu se svým bratrem Carlem na začátku 70. let, výrazný úspěch ale přišel až v roce 1988, kdy značka Kähler díky spolupráci s umělcem Vilhelmem Kleinem představila keramiku s červenou glazurou. Brzy poté začal se značkou spolupracovat sochař, illustrátor a keramik Karl Hansen Reistrup, díky kterému se keramika Kähler dočkala velkého úspěchu na pařížské výstavě. I když byl Herman A. Kähler nadaným keramikem a zároveň autorem několika vlastních návrhů, spíše než umělcem se cítil být obchodníkem. Odstartoval tedy spolupráci značky s nadanými tvůrci, která pokračuje dodnes.
Za krásou keramiky Kähler stojí také zručné malířky porcelánu. Vpravo jsou vázy Omaggio.

Značka, kterou od roku 2008 vlastní architekt Frantz Longhi, dodnes čerpá ze své bohaté tradice, jejímž základem je kvalitní řemeslo s vysokým podílem ruční práce. Díky spolupráci s talentovanými umělci a designéry má ale její tradiční keramika moderní nádech, který jde ruku v ruce se současnou estetikou a potřebami každodenního života. Díky značce Kähler si tak doma můžete dopřávat umění každý den. V naší kolekci na Nordic Day najdete elegantní pruhované vázy a svícny Omaggio a domečkové lucerny Urbania. A ze stejné kolekce pochází i nádherné vánoční ozdoby v podobě keramických domků.

Svícny Omaggio
Ditte Reckweg a Jelena Schou - autorky kolekce Omaggio. Zdroj: Kähler
Lucerny Urbania
Mette Bache and Barbara Bendix - autorky kolekce Urbania. Zdroj: Kähler
 
Lucerny Urbania nádherně zpříjemní předvánoční čas, vázy Omaggio se zase stanou krásným dárkem. Obě kolekce jsou kvalitně zpracované a navíc natolik půvabné, že stojí za to, je zařadit na tajný seznam (nejen) vánočních přání

Radost ze skandinávské keramiky vám přeje Iri & Nordic Day 

3 komentáře:

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)