2015/10/05

Známe poslední trendy ze Skandinávie! Který bude Váš favorit?

Černobílá kombinace, světlé dřevo a subtilní minimalismus. Takhle by se dal shrnout skandinávský styl posledních pár let. Časy se ale mění a s nimi také trendy. Ty nejnovější jsme koncem srpna hledali ve Švédsku na veletrhu Formex, který je zaměřen na severský interiérový design. Jednoduchá skandinávská elegance zůstává, ožívá ale v barevnější a lehce drsnější podobě. Drama do jemného severského stylu přináší třeba tmavě šedé odstíny, barevný mramor nebo beton. Díky růžové barvě, kožešinkám nebo mosazi se ale zároveň prosazuje hravý glamour s lehkým dotekem luxusu a ženskosti. V centru pozornosti jsou detaily a také velká inspirace přírodou v kombinaci s novými technologickými možnostmi.  

Nové severské trendy v podání značek Bloomingville a House Doctor


Z podzimních novinek jsme vybrali 8 nejzajímavějších trendů:

Trend číslo 1: Nebeské odstíny


Od téměř průsvitné ledové až po tmavě modrou. Odstíny modré barvy se objevují na doplňcích jako jsou polštářky, svíčky nebo kožešinky i na svítidlech či menších kouscích nábytku. Výsledkem je příjemná, uklidňující atmosféra s nádecheme vznešené elegance. 

Nástěnné hodiny Blue WoodMongolská kožešina NavyPletený polštář Blue PatternCedule Do one thingDekorativní domeček Winter sky

Tip naší majitelky Martiny: 

"Modrá barva je letos vidět v mnoha odstínech od blankytně modré až po tmavé tóny noční oblohy. Akvarelový mix, jaký použili na kartonových boxech od dánské značky House Doctor, vypadá, dle mého názoru, naprosto božsky."

Úložné boxy Seasons, Formex podzim 2015, foto: Martina Svadbíková

Trend číslo 2: Růžové akcenty

S něžnou růžovou se v letošní sezóně rozhodně nešetří. Dopřát si ji můžete na doplňcích, ale také třeba na lampě nebo poličce. Oblíbená je kombinace růžové s černou nebo zlatou barvou, které jí dodávají na eleganci. 

Porcelánový svícen na čajovou svíčku Rose&GoldStylové pero Silk Tine KKufřík na nářadí Dusty pinkSedák z tibetské ovčí kožešiny PinPolicový systém String PinkStolní lampa Rose WoodPero s podložkou Ballograf Rose

Tip naší majitelky Martiny: 

"Na veletrhu mě okouzlil toaletní stolek od Bloomingville. Po otevření se v něm skrývají přihrádky na šperky a další nezbytnosti. Všimněte si, jak nádherný kontrast tvoří kombinace jemné růžové a elegantního lesku zlaté."

Toaletní stolek od značky Bloomingville, Formex podzim 2015, foto: Martina Svadbíková

Trend číslo 3: Barevný mramor

Mramor se v kolekcích skandinávských značek v poslední době objevoval docela často. Teď ale přichází v nové barevné podobě. Příkladem jsou krájecí či servírovací prkénka nebo doplňky v barvě šedého, zeleného i černého mramoru. Oblíbená ale samozřejmě stále zůstává také klasická šedobílá varianta. 

Tip naší majitelky Martiny: 

"Moc se mi líbí mramorový efekt tam, kde jej nečekáte - například na keramických miskách, talířcích nebo polštářích."

Keramická miska s mramorovým efektem, Formex podzim 2015, foto: Martina Svadbíková

Trend číslo 4: Beton

Ze stavebnictví ho známe jako surový materiál, kterému se ale v posledních letech dostává pozornost také v interiéru. Od oblíbené betonové stěrky byl jen krůček do světa doplňků. Květináče, dózy, ale i dekorace z betonu v nových kolekcích severských značek vynikají specifickou krásou a zvláštní elegancí.  

Betonový květináč Concrete GreyDekorativní betonový domeček RawBetonový květináč White Pattern

Tip naší majitelky Martiny: 

"Betonové kousky krásně ožijí ve společnosti doplňků se zlatou nebo pastelovou úpravou. Nebojte se nezvyklých kombinací. Právě kontrasty různých materiálů a tvarů tvoří ve výsledku tu správnou harmonii celku."

Kolekce svícnů od Bloomingville, Formex podzim 2015, foto: Martina Svadbíková

Trend číslo 5: Kožešinky

Existuje několik cest, jak vnést do interiéru nádech luxusu. Pravé kožešiny patří k doplňkům, které tohle kouzlo umí. Navíc jsou tak krásně měkké a hebké, že pouhý dotek nebo pohled na ně přináší okamžitou radost. Jejich krása je ale díky vysoké kvalitě naopak dlouhodobá. Jde tedy o nadčasový trend, který může v různých variantách obměňovat váš interiér. 

Sedák z kůže Islandské ovce, Mongolská kožešina Sky Blue

Tip naší majitelky Martiny: 

"Opravdu stylově vypadá větší kožešinka přehozená přes židli, na které se zároveň hned pohodlněji sedí. Hřejivá kožešina je přesně ten zásadní detail, který do interiéru vnese kousek skandinávské divokosti. "

Sedák z tibetské ovčí kožešiny Pink, Formex podzim 2015, foto: Martina Svadbíková

Trend číslo 6: Žárovky

Často jsou skryté pod stínidlem lamp a málokdo si jich vůbec všimne. Letos je to ale jinak. Žárovky konečně přebírají hlavní roli a působí jako samostatné osvětlení. Moderní jsou žárovky s barevnou úpravou a textilním kabelem nebo dekorativní žárovkové řetězy. 

Svítící řetěz s 10ti žárovkamiKabel z objímkou a stropní krytkou Gold Finish

Tip naší majitelky Martiny: 

"Podobu žárovky může mít nejen stropní svítidlo, ale i stolní lampička postavená třeba na pracovním stole."


Pracovní stolek podle značky Bloomingville, Formex podzim 2015, foto: Martina Svadbíková

Trend číslo 7: Mosaz

Po nadvládě mědi se o slovo hlásí další krásný kov - mosaz. V téhle úpravě přichází do módy nejen dekorace, ale také praktické doplňky jako jsou třeba nůžky nebo příbory. Slitina mědi a zinku není tolik okázalá jako zlato, zároveň je ale dostatečně vznešená na to, aby do interiéru vnesla dotek luxusní elegance.

Ocelové nůžky BrassDekorativní geometrický glóbus BrassSkleněná lucerna Brass SSada příborů Brass FinishSvícen Bright brass plating

Tip naší majitelky Martiny: 

"Svícny s mosaznou úpravou jsou jemnou alternativou ke zlatým doplňkům. Dodají interiéru ten správný kovový lesk, ale nejsou tak výrazné jako zlatá. Krásné budou i na vánoční výzdobu. "

Svícen Copper, Formex podzim 2015, foto: Martina Svadbíková

Trend číslo 8: Šedá elegance

Šedá je elegantní a klidná barva, která se v oblasti interiérového designu letos na podzim dostává ze svého stínu. A to nejen v kombinaci s ostatními barevnými tóny, ale rovnou sama o sobě. Zajímavé je její použití tam, kde obvykle září jiné barvy. Třeba na příborech nebo na povlečení.


Servírovací prkénko Grocery GreyKovový odkládací stolek DLM Grey, Ocelové příbory Cool Grey,  Povlak na polštář Polka greyOdkládací stolek Diamond Grey, Povlečení na jednolůžko Sprinkle Grey, Věšák X greyDřevěný věšák Button Grey/brown 

Tip naší majitelky Martiny: 

"Šedá barva má velkou výhodu, že se dá snadno kombinovat s ostatními odstíny. Na fotce vidíte, že i v kombinaci šedé s hnědou se dá překvapivě udělat podařený osobitý styling. Podmanivé podzimní kombinace jsou také s růžovými až fialovými tóny nebo s modrou všech možných odstínů. "


Polštářová harmonie od House Doctor, Formex podzim 2015, foto: Martina Svadbíková


Jak se vám nové skandinávské trendy líbí? Těšíme se, že vám některý z nich brzy rozjasní podzimní interiér. Pošlete nám foto na náš facebook nebo přes instagram s hashtagem #nordicdaycz !

Krásný skandinávský podzim vám přeje Iri, Martina & Nordic Day 

6 komentářů:

  1. Líbí se mi velmi. Zvláště pak kombinace šedé s hnědou...je v tom něco pro mě přitažlivého ☺
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasíme - kombinace šedá & hnědá má velké kouzlo, které si letos zaslouží pozornost.

      Vymazat
  2. Betón, to je môj favorit, dózy....už dlhšie :-)
    A hnedé tóny so sivou sú moje obľúbené, a som rada, že sa hnedá vracia....
    Prajem všetko dobré :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme a máme radost, že Vám betonové favority můžeme dopřát v naší Nordic Day nabídce:)

      Vymazat
  3. Tie kožušiny sú úplne super, mäkučké, teplučké, len škoda že nie sú umelé. A tie zlaté príbory? Od mlada som zberateľom všetkého strieborného. Budem si musieť počkať kedy sa strieborná zase vráti, alebo nenápadne skombinovať zlatú so striebornou. To je ako biela so žltou, prečo nie?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tyhle příbory jsou navíc v mosazné úpravě, která celé žlutobílé kombinaci dodá nový rozměr.)

      Vymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)