2015/10/07

Představujeme / Hay

Aniž by byl vzdělaný v oboru, stal se designérem nábytku. Nestudoval žádnou ekonomickou školu a přesto je skvělým obchodníkem. Rolf Hay a jeho životní cesta je důkazem, že když věříte vlastní intuici a spoléháte se na selský rozum, můžete dosáhnout velkého úspěchu. Ten jeho odstartoval v roce 2002, kdy spolu se svou ženou Mette založil značku designového nábytku a doplňků Hay. Manželé otevřeli cestu všem nadšencům designu, kteří si konečně mohli dovolit nadčasově krásné věci s nápadem za dostupnou cenou. S odkazem na klasický dánský design a se svěží dávkou moderní inspirace. A díky Nordic Day si je můžete dopřát i vy. Podívejte se, na co všechno se u nás od kultovní dánské značky můžete těšit.

Mette & Rolf Hay, foto: Cover
"V Hay máme pro každého něco, což je přesně v souladu s naší filosofií a demokratickým přístupem. Design není jen pro elity, design je pro každého."

Rolf Hay pro All Items Loaded

Policová sestava Woody White

Rolf a Mette se potkali při práci pro luxusní italskou značku designového nábytku a zjistili, že kráse a kvalitnímu provedení jejích věcí rozumí většinou jen ti, kteří si je kvůli vysoké ceně nikdy nepořídí. A přesně ve chvíli, kdy si tenhle trochu smutný fakt uvědomili, se v jejich hlavách začal rodit nápad na založení nové značky. Takové, jejímž základem bude skvělý design, ale navržený a vyrobený tak, aby si ho lidé mohli dovolit. Nechtěli založit další řetězec s nábytkem, ale značku, která ve spolupráci s talentovanými designéry bude vyrábět věci tak krásné, že na ně lidé budou chtít šetřit. A díky efektivní a udržitelné výrobě, jejímž výsledkem je příznivá cena, se jim to povede mnohem dřív, než v případě ostatních značek s nabídkou kvalitního bytového designu. 

Hay House - hlavní showroom značky Hay v dánské Kodani

Z malé lokální značky se z Hay stala mezinárodní společnost, která dnes zaměstnává stovky lidí po celém světě. Rolf a Mette, které v době založení značky bylo pouhých 24 let, tak často dostávají otázku, jak se stalo, že jejich věci dokážou v lidech vzbuzovat tak velkou vášeň. Oba s úsměvem odpovídají, že na jejich úspěchu má podíl hned několik faktorů. Dokonalý cit pro estetiku, inovativní nápady a spolupráce s lidmi, kteří umí přijít s něčím novým a fantastickým. Velký zdroj inspirace pro ně znamenala také spolupráce a společné cestování s jejich obchodním partnerem Troelsem Holchem Povlsenem - majitelem módní značky Bestseller a zároveň milovníkem krásného designu, který jejich sen pomohl proměnit ve skutečnost.

Kovový stolek Tray Table v obýváku designérky Radany z blogu Radush Style

Hay má svůj tým designérů, se kterými připravuje vlastní kolekce - právě z nich pochází slavná pohyblivá dřevěná ruka nebo třeba závěsné zrcadlo s gumovým rámem. Značka zároveň spolupracuje s designéry z celého světa, kteří pro ni navrhují jedinečné kousky od dekorací až po nábytek. K nejprodávanějším doplňkům patří barevné utěrky od nizozemského dua Scholten & Baijings. Manželé Stefan Scholten a Carole Baijings mají obrovský cit pro barvy, se kterými se pouští do zábavných her. Svá barevná kouzla aplikují na látku, keramiku i sklo a zdánlivě obyčejné věci, které každý den bereme do ruky, se tak mění v neuvěřitelně půvabné skvosty. Příkladem je jejich ručně foukaná sklenička Blue Gradient nebo sklenice na červené víno Gold LinesZajímavá je také spolupráce Hay s dalším manželským párem - Clarou von Zweigbergk a Shanem Schneckem. Clara pro Hay mimo jiné navrhla ikonickou sadu táců Kaleido, od Shana je zase originální kovový svícen Lup

Pohyblivá dřevěná ruka, závěsné zrcadlo a kovový odkládací stolek DLM, foto: Realitní kancelář Alvhem

Ochutnávku z naší kolekce Hay najdete v následující koláži, na celou nabídku se přijďte podívat na Nordic Day

Závěsný háček Gym Natural S, Dekorativní tácky Kaleido, kovový svícen LupDřevěné pravítko Ruler ThinDekorativní vlněný polštář 2Dots Mint

Hodně radosti a potěšení při výběru z krásných Hay produktů vám přeje Iri & Nordic Day

2 komentáře:

  1. Iri, parádní článek! Do Hay House jsme se v Kodani ukryli před deštěm a kdybych měla víc peněz, tak jim to tam vykoupím! Hlavně Tray table a ty jejich pohovky...nádhera :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty se ale, Evi, máš.) Já jsem se do jejich věcí zamilovala i takhle online, naživo to musí být masakr:) A děkujeme za komentář, mám radost, že se článek líbí. Přeju krásný víkend, Iri.

      Vymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)