2015/04/28

Představujeme / Svítící zvířátka od Mr Maria

V polovině padesátých let trávil mladý holandský ilustrátor Dick Bruna prázdniny se svou ženou Irene a malým synem Sierkem u Severního moře. Užívali si svěží vzduch, krásnou přírodu a útulné bydlení. Často viděli, jak kolem jejich domku hopsají králíci a Dicka tak napadlo, že o nich Sierkovi bude vyprávět pohádku. Když mu večer před spaním příběh povídal, řekl si, že by takového králíčka mohl zkusit nakreslit, je přece umělec. Z prvních skic se zrodil "nijntje" - malý králík, kterého celý svět zná pod jménem Miffy. Minimalistické tahy jednoduché ilustrace okouzlili také designéry holandské značky Mr Maria, kteří do své kolekce zařadili dětskou králičí LED lampu Miffy. Díky nim tak slavný králík může zářit v dětských pokojíčcích. A klidně i v jiných místnostech. Miffiho totiž milují všichni. Děti, teenageři i dospělí.

Dětská králičí LED lampa Miffy XL

Až do roku 1970 nebylo jasné, jestli je Miffy králičí holčička nebo kluk. Když ale vyšla knížka o tom, jak Miffy slaví narozeniny, bylo rozhodnuto. Ilustrátor jí totiž pořídil květované šatičky. Miffy ve svých knížkách také tančí, učí se jezdit na kole, poznává umění a samozřejmě také tráví prázdniny u moře, kde ji Dick Bruno poprvé nakreslil. Knížky o Miffy byly přeložené do několika desítek jazyků a tak se s jejími příběhy mohou setkávat děti z celého světa. Postavička je velmi populární třeba v Japonsku, kde ji pojmenovali Usako. Ve Francii se jí zase říkalo Petit Lapin. Jméno Miffy získala až v roce 1964 díky prvnímu anglickému překladu od Olive Jones. Vůbec ale nevadí, pokud žádný z příběhů slavného králíka neznáte. Stačí rozsvítit dětskou králičí lampičku Miffy a spolu s dětmi vymýšlet, jako zábavu a dobrodružství by s malým nebo větším králíčkem mohly zažít. 

Dětská králičí LED lampa Miffy S

Roli usínacího světýlka krásně zastane také noční lampička Hungry Bunny od značky Miniroom. Její jemné světlo děti ukolébá ke spánku a navíc se díky němu dobře zorientují, když se v noci vzbudí. A protože je lampička na baterie, může děti snadno doprovázet i na cestách. Blízký předmět z domova jim pomůže, aby se lépe zabydlely v novém prostředí. Prázdniny se blíží a s nimi také výlety, chaty, tábory a dovolené. Třeba na jedné z nich také potkáte malého králíčka nebo jiné zvířátko, které s dětmi pak můžete zkusit nakreslit, a vymyslet s ním nové příběhy. Ty, které známe z dětství, jsou totiž ty nejkrásnější. Mně jeden takový připomněl další kousek od Mr Maria - dětská medvědí LED lampa Nanuk. Slovem Nanuk označují Eskymáci lední medvědy, o kterých mi moje babička, když jsem byla malá, vyprávěla jednu pohádku. Byla o malé nezbedné medvědičce, která neposlouchala maminku, a málem na to krutě doplatila. Bylo to napínavé, ale naštěstí to s ní dobře dopadlo, a jak jsem pohádku jednou slyšela, chtěla jsem jí po babičce pořád dokola. 

Dětská medvědí LED lampa Nanuk
Noční lampička Hungry Bunny
K dětské medvědí LED lampě Nanuk designéři Jannes Hak a Lennart Bosker z Mr Maria vypráví trošku jiný příběh. Svítící medvídci se prý zrodili z polární záře a na krách pak přicestovali do všech koutů světa, kde se hned spřátelili se zdejšími dětmi. Byli totiž úplně stejní jako ony - sladcí, hraví a taky trošku zlobiví. A dodnes děti v noci chrání, když v jejich pokojíčcích vyzařují měkké světlo pro krásné sny. A protože to jsou moderní medvídci, mají v sobě vypínač, u kterého se dá regulovat jas. Medvídci tedy mohou svítit podle toho, jestli se děti teprve chystají ke spánku nebo už hluboce spí. A protože jsou stejně jako medvědička z příběhu mojí babičky trošku nezbední, může se občas stát, že se z dětských pokojíčků vydají na průzkumy do obývacího pokoje nebo do pracovny, aby se ze svítící hračky mohli na chvilku proměnit v moderní dekoraci.

Dětská medvědí LED lampa Nanuk

Příjemně strávený čas ve společnosti svítících zvířátek vám přeje Iri & Nordic Day

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)