2014/12/18

Dekorujeme / Balíme!

Věřím tomu, že spousta z nás má buď na papíře nebo v hlavě seznam vánočních "úkolů" a pěkně popořadě z něj odškrtává. Jeden z nich určitě zní "zabalit dárky", že? 
Balící papír má vlastně důležitou překvapovací funkci, protože se pod ním skrývá tajemství, ale taky sám o sobě umí oko obdarovávaného hodně potěšit. 
V případě dárku zabaleného do ručně vyráběného batikovaného papíru z Indie to platí absolutně. Pokud tedy obdarovaný nepodlehne silné trhavé touze po překvapení, ale naopak distinguovaně rozbaluje. Pak si může například jeho zarámováním vytvořit originální dekoraci a mít radost dvojitou. 


Na fotce: Batikovaný papír, dekorativní provázek Gold/black a a bavlněná dečka pod stromeček

Batikovaný papír má strukturu na omak připomínající textil, což mě přivedlo na nápad zašátrat v šuplících šicího stroje a najít knoflík, kterým jsem společně s dekorativním provázkem Gold/black dárek dozdobila.



Pokud je vaším heslem zabalit rychle a efektně není nic jednoduššího než sáhnout po hotových sáčcích či taštičkách. Sáčky se nejlépe hodí na dárky "placaté a měkké".

Na fotce: Papírový sáček Gold splash, Papírový sáček Black splash,  nůžky Various brass, Podložka Checked 21 cm
Jako jmenovky se mi osvědčili obyčejné a jednoduše krásné dřevěné kolíčky. Pomocí zlaté gelovky jsem na ně napsala jména nebo, ve druhé variantě, jsem na jméno použila kartičku, kterou k dárku kolíčkem připevním. Ten jsem natřela černým lakem na nehty, ale můžete ho vybarvit gelovou propiskou nebo opatřit washi páskou. 


Washi páska je geniální vynález, který se dá u balení dárků skvěle využít. Stačí zabalený dárek páskou oblepit a je hotovo. Pokud si chcete dát víc záležet, můžete ještě vytvořit efektní washi-mašli /to se mi to pěkně rýmuje!/.

Na fotce: Designová páska Pastel - šedý vzor, nádherný oboustraný Dárkový balící papír New Art Nr. 1
 
Jak na to: 
Na kratší stranu papíru A3 nalepte tři pruhy washi pásky, rozstřihněte. 
Jeden pruh nechte celý, slepte ho na koncích a vprostřed v jednom bodě /viz. obr. č. 4/. 
Druhý pruh rozdělte na dvě poloviny, každou přehněte, konce slepte a odstřihněte dle obrázku č. 3.
Z třetího proužku nejprve ustřihněte dílek, kterým vytvoříte střed mašle, měl by tedy odpovídat 2 x šířce washi pásky a nalepte jako na obr. č. 5, zbytek pruhu rozstřihněte na dvě poloviny, na jednom konci vystřihněte klínek a na druhém ozdobný lem. 
Nakonec mašli seskládejte dle obr. č. 6.


Balím, balíš, balíme....

Pokud si nejste moc jistí, jak velký papír si ustřihnout, kde přesně zahnout a zalepit, zkuste se podívat na tento návod
Určitě znáte situaci, kdy už zbývá poslední kus papíru a poslední dárek, a je naprosto jasné, že mezi nimi panuje rozměrový nepoměr v neprospěch papíru. Japonci už na to přišli - zkuste jejich postup.
S měkkými dárky je někdy potíž, nejlíp se asi schovají do avizovaných dárkových tašek, ale dá se to zvládnout se ctí i bez nich - jednoduchý návod zde.

Přeji klidné, pohodové a zdravé čekání na Ježíška

Za Nordic Day Renata

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)