2014/05/07

Zabydlujeme / Barvy v Nordic stylu

I když se Vám na první pohled může zdát, že Nordic styl je převážně o chladných barvách a monotónních plochách, není tomu vždy tak. Naopak, můžete si vybrat veselé bytové doplňky a kombinovat různé barvy, materiály i struktury podle libosti i jinde, než v dětském pokoji :-). Ačkoliv paleta nebývá tak výrazná a důraz je kladen spíše na čistotu a eleganci, určitě se dá při ladění Vašeho bydlení s barvami vyhrát a my vám poradíme, jak na to!

Kromě něžných pastelových barev, které jsou hitem především letošního jara a léta, jsou typické odstíny skandinávského designu také třeba petrolejová, olivová, okrově žlutá nebo starorůžová. Objevují se převážně v podzimních a zimních kolekcích, ale právě díky kombinaci s např. pastelově růžovou je můžete mít v interiéru po celý rok!

V Nordic stylu tvoří barevný základ bílá, šedá a černá, objevující se na stylovém nábytku, bytových doplňcích, dekoracích i bytovém textilu. K této neutrální paletě je možné potom opravdu snadno doplnit jakoukoliv další barvu nebo barvy, hodí se jednoduše ke všem! Pokud chcete interiér zateplit, použijte odstíny béžové v kombinaci s různými tóny přírodního dřeva. Aby mezi barvami zavládla harmonie, v prostoru je na různých místech na velkých plochách i malých detailech opakujte. To samé platí i o materiálech a vzorech...


A teď už příklad, jak vše funguje v praxi u našeho pestrého stylingu v koutku v ložnici s neutrálním základem doplněným pastelově růžovou, olivovou a petrolejovou barvou:
Vybrali jsme hlavně doplňky a dekorace od skandinávské značky Ferm Living, protože jejich kolekce je vždy plná barev, grafických trendy vzorů i různých materiálů a vše krásně ladí navzájem.


Geometrické vzory se opakují hlavně na velkém bavlněném přehozu na postel a polštářích. Ale také na univerzálním drátěném koši, který je naším nejoblíbenějším kouskem - díky dřevěnému poklopu může sloužit jako originální stolek s úložným prostorem. 



Tón a struktura masivní podlahy koresponduje s dřevěným prkénkem House, typografie se objevuje na váze Ag od Bloomingville a dřevěném písmenku Letters, motiv tulipánu na sametovém polštáři Tulip By Nord zase tvoří duo s tím živým... 


Prostě vždy se najde nějaká souvislost, která celek důmyslně propojí. Někdy není na škodu také zajímavou dekoraci vyzdvihnout hned dvakrát, jako třeba originální dekoraci z mramoru Light v menší a větší variantě, jenž rázem přitáhne pozornost...


A jak jste na tom Vy, dopřejete si u vás doma pořádnou dávku barev nebo dáváte raději přednost neutrální barevnosti?


Krásné májové dny přeje Šárka a Nordic Day.

6 komentářů:

  1. Čím jsem starší volím nestárnoucí klasiku a to se netýká jen bydlení, ale celkově celého mého reálného života. V prvé řadě mi jde o jednoduchost a nadčasovost. Pěkné dny, Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, souhlasím, mám to taky tak ;-). Děkujeme za názor i návštěvu, krásný den!

      Vymazat
  2. Ty geometrické vzory mě prostě pořád baví, obzvlášť na povlečení jsou super! Já se teď už pomalu od barev začínám přesouvat k těm neutrálním, nejvíce rozhodně bílá, ale na růžovou stále nedám dopustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen nás taky a ještě budou i v zimních kolekcích, tak proč si je neužívat, že? :-) Neutrální základ je skvelý, hodí sse potom k němu prostě cokoliv!

      Vymazat
  3. Opět se Vám povedl krásný koutek! Líbí se mi, jak i víc barev najednou může pořád ještě působit jemně a decentně. Drátěný koš s poklopem je vážně super! No, zase jsem se příjemně pokochala...
    Veronika P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko moc děkujeme, jsme rádi, že se líbí :-). Koš je opravdu náš i můj miláček a barev může každý přidat podle sebe, jak je libo... To nás těší!

      Vymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)