2014/02/20

Zabydlujeme / Čtecí koutek

Za dveřmi je víkend a určitě se už těšíte, až si odpočinete. Pokud jako my rádi relaxujete zachumlaní v pohodlném křesle hezky doma s lahodnou kávou nebo čajem a listujete oblíbenými časopisy nebo se ponořujete do děje rozečtené napínavé knížky, inspirace na to, jak zařídit čtecí koutek je právě pro vás! Stačí vám k tomu několik důležitých kousků. Některé třeba budete mít v podobném provedení už doma a zjistíte, že se budou skvěle hodit. Občas je ale dobré okořenit je nějakou stylovkou;-)

Čtecí koutek jsem vytvořila v rohu našeho obýváku pod oknem, kde je dostatek světla a když je potřeba, může se nad něj přesunout lampa stojící hned vedle. Ústředním prvkem je jednoznačně pohodlná lenoška nebo křeslo. Já jsem vybrala a odzkoušela tohle fantastické černé křeslo z ohýbaného ratanu House Doctor, na kterém se díky nízkému a robustnímu profilu opravdu skvěle lenoší. Aby bylo ještě pohodlnější a víc ve stylu Nordic, jako podsedák posloužila menší smetanová ovčí kůže, která zároveň i zahřeje. Na zachumlání je ideální nějaká velká teplá deka. Tato pletená deka od By Nord je z nejjemnější 100% ovčí vlny a ve světle šedém odstínu je opravdu luxusní!

S Martinou jsme vedly debatu na téma, jakou tvář na polštářích od By Nord si vybrat. Tahle kolekce polštářků nás totiž opravdu dostala. Jsou hodně vyjímečné a emotivní. Nejsou pro každého, ale komu padnou do oka, nebude litovat - v interiéru budou totiž nepřehlédnutelné! Mně se moc líbí starý Inuita, jeho tvář a pohled má obrovskou hloubku... Načež mi Martina poradila, že děda má sice hloubku, ale mám si vybrat toho, na kterého se vydržím dívat nejdéle. Takže samozřejmě vyhrál mladý a pohledný muž :-). Nakonec jsem usoudila, že by se mi asi stejně nejvíce líbila Eskymačka, ale během focení jsem se s mladým charizmatickým Eskymákem natolik skamarádila, že jsme si na sebe opravdu zvykli. Navíc je celý plněný měkkoučkým kachním peřím a na omak úplně sametový! No dámy uznejte, není k pomuchlání? :-)

Dvoubarevná dřevěná stolička od Bloomingville má tentokrát funkci odkládacího stolku. Ať už na malou svačinku (třeba ve stylové keramické mističce od Tine K Home) nebo další knížky a časopisy. Nejlepší na celém koutku je jistě jeho variabilita. Stoličku můžete kdykoliv přemístit, aby nepřekážela. Pod nohy zase přidat třeba marockou taburetku. A v létě? Horký nápoj vyměnit za mojito, vlněnou deku s kožešinou a Eskymákem za lehký bavlněný pléd a chladivý saténový polštářek a otevřít okno nebo rovnou celý koutek přesunout ven na terasu!

A co my vlastně nejraději čteme? Já prohlížím Art Et Décoration - francouzký časopis o bydlení, který vám mohu doporučit jako skvělý zdroj inspirace. Francouzi totiž dokáží umně do interiéru zakomponovat jakýkoliv předmět. Martina zase skandinávské bydlící časopisy a taky tlusté knížky s příběhy, po kterých se dobře usíná.

A jak je to u vás? Čtete rádi? Máte doma svůj čtecí koutek?
















Doufáme, že jsme vás alespoň trošku inspirovali k téhle malé a příjemné proměně. A jestli už máte svůj čtecí koutek, napište nám o něm nebo rovnou pošlete fotky na info@nordicday.cz! ;-)

Odpočinkový víkend přeje Šárka a Martina

13 komentářů:

  1. Sari a Martinko, ja miluju tu Eskymacku. Do jednoho obchodu chodim stale jen kvuli ni a vzdy se na sebe tak dlouze divame. :) Ted uz asi ne, ale na podzim/zimu ji asi musim mit.
    Ja jsem verna a oddana fanynka Barbary Woodove, takze jeji neuveritelne poutave knihy vevodi me knihovne.
    Kreslo je uzasne, moc mi pripomina jedno od Broste.
    Fotky famozni.... jako vzdy.

    Krasny podvecer vam obema.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markétko jo, je skvělá! Tohle je náše asi poslední zimní focení, takže s novou kolekcí od By Nord se budeme těšit zase na jarní motivy. Křeslo se objevuje v různých variantách u více značek a je velkým hitem ;-). Jsme rádi, že se fotky líbí, hezký víkend!

      Vymazat
  2. Jak vidím tu měděnou židli, tak mám chuť se chopit spreje ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani to se nedivím, je úžasná! Docela by mě zajímalo, jestli to tím sprejem půjde, na nábytek jsem ještě nepoužívala.

      Vymazat
  3. Krásné! Jen místo polštářku s tváří bych volila jiný, toto není úplně můj styl. Ale tak sto lidí, sto chutí.. :) Už se těším, až začnu bydlet ve svém - a čtecí koutek bude nutností :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamilo děkujeme! Ano, přesně tak, každý si jej přizpůsobí podle svého stylu a my přejeme aby to bylo co nejdříve ;-). Hezký víkend

      Vymazat
  4. Ahojte, tak taky kutik na citanie by som rozhodne brala :), ale az ked deti vyrastu, lebo kutik na citanie by bol raz - dva kutik na hranie, lebo kde je mama, tak sa nasakuju aj deti, ale zas...aspon mi je veselo a ked budu velke, tak budem mat cas aj na citanie...
    Sarka, mas pravdu, s tym vankusom s tvarou, ked som to videla, tak som sa zarazila, ale potom to uz bolo OK, kreslo perfektne a fotky tiez....
    Prajem krasny piatok dievcata :)
    Lucka
    http://trendesso.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, tak jestli by tam maminka alespoň mohla mít nožky nahoře a ratolesti by si hráli okolo, stálo by to za to i bez tohho čtení ;-). Luci polštářky mě inspirovali na zahraničních blozích a musela jsem je vyzkoušet proto i naživo. Je to pouto, které se prostě musí vytvořit :-).
      S Martinou posílám e pozdravy na Slovensko a děkujeme za milou návštěvu!

      Vymazat
  5. Šári, nádherný koutek ..... já jsem knihomol a tak by se mi něco takového taky líbilo ..... můj čtecí koutek je v ložnici v posteli .... zachumlaná do peřin .... pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki ahoj, no tak v posteli to rozhodně taky není k zahození! ;-) Děkujeme za návštěvu a přejeme krásnou neděli :-*

      Vymazat
  6. v obývakú na to nemám moc miesta, ale v spálni priestor vidím :). Moc dík za inšpiráciu a teším sa na ďalšie takéto parádne tipy.
    Pekné dni
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi to jsme rádi, že jsme inspirovali, na dalších projektech pilně pracujeme a těšíme se naviděnou :-)

      Vymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)